Нов случай на COVID-19 у нас, общо 243 са заразените (ВИДЕО)

Актуални новини
08:04 - 26 Март 2020 (обновена)
6207
Нов случай на COVID-19 у нас, общо 243 са заразените (ВИДЕО)

За последното денонощие е регистриран нов случай на коронавирус у нас, с което общият брой на заразените у нас достигна 243 души, съобщи на редовния си брифинг във ВМА в четвъртък сутринта шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Новият случай е от София и болният не е настанен в лечебно заведение.

Ген. Мутафчийски съобщи, че щабът предлага новите, по-строги мерки, въведени от министъра на здравеопазването миналия петък, да бъдат удължени до 12 април. Това включва забрана за разходки в парка и излизане от вкъщи само при необходимост.

Препоръчва се за всеки който пристига от България да има карантина, включително и чужденците да знаят, че 14 дни трябва да са в карантина като стигнат в България, независимо от коя държава идват.

“Ще предложим колекторските фирми за събиране на сметки да преустановят временно дейността си", каза Мутафчийски.

Атаката срещу вируса в момента се изразява в ограничаването на контактите между хората, допълни генералът.

"Маските категорично трябва да се поставят на болни лица, така се спира да се разпространяват вируси. За медицински лица е задължително да носят маски, за здрави лица може да носят маски, но да знаят, че не са защитени", заяви началникът на ВМА по повод коментара на шефа на Детското отделение в Инфекциозна болница и член на новия Медицински съвет към правителството доц. д-р Атанас Мангъров, че маските не помагат. 

В "Пирогов" има четирима интубирани в тежко състояние, единият е в много тежко състояние, възможно е да има лош изход. 7 са в добро състояние. 

Поставена е задача на клиничните специалисти във ВМА за лицата, които са абсолютно здрави (7-8 на брой), но все още с вирус, да се изработи стратегия кога те са абсолютно здрави и могат да бъдат изписани, без да са в болница. Сега можем да си позволим това, но ще дойде време, в което няма да може здрави хора да стоят в болница, обясни още проф. д-р Мутафчийски.

Относно подготовката на общинските болници и разпределението на респираторите, началникът на щаба заяви, че има ясни разписания за това и трябва да се намерят приоритетите в този процес. Затова вчера е проведена срещата между Националния щаб и логистичния център.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното. Какво от това, ако не се изпълняват и сложим респиратори - ами голяма част от пациентите на респиратори умират, подчерта проф. Мутафчийски.

Да, вирусът вече има вътрешна циркулация, но все още имаме идентифицирани хора с много ясна епидемиологична пътека, заяви още шефът на щаба. 

Ген. Мутафчийски призова болниците с пациенти с остри респираторни заболявания задължително да ги тестуват, тъй като има данни, че на някои места тази заповед не се спазва.

"Имаме голям наплив от дарители - те вече са на няколко места, дарява се на отделни болници, както и в щаба. Ние призоваваме да се превеждат пари в сметката на министерство на здравеопазването, тъй като там се обобщават. Вчера физическо лице е заявило дарение от 1 млн. лв, но то ще стане известно, когато дарението и закупуването на апарати са факт", допълни проф. д-р Мутафчийски.

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването, подчерта проф. д-р Мутафчийски.

Помолен да коментира случай на починала жена във Великобритания от COVID-19 без никакви заболявания, началникът на ВМА почти се ядоса и отсече правомощията му да не бъдат разширявани чак толкова много. А след това посъветва журналистите, преди да съобщават за някакъв си случай от Великобритания на жена, починала без да има други заболявания, да изредят съветите как да спазваме хигиена по време на коронавирус.