Нов спад в доверието и в интереса към Путин в Русия

БТА, Москва

Новини
17:03 - 26 Февруари 2019
2238
Нов спад в доверието и в интереса към Путин в Русия

"Ведомости" преценява шансовете на Владимир Путин да си върне доверието на хората в Русия, сериозно разклатено следвдигането на възрастта за пенсия миналата година. През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пътии той три пъти успя отново да спечели доверие. Сега обаче ще му е много по-трудно, смятат експерти, участвали в годишната конференция на социологическия център "Левада".

Първият спад се случи през 2000 г. по време на т. нар. "война с олигарсите" в Русия, вторият - през 2004-2005 г. след замяната на редица преференции за гражданите с парични плащания и премахването на изборите за губернатори, третият - през 2011-2013 г., четвъртият - след обявяването на пенсионната реформа, напомня вестникът.

Рейтинговият спад разваля комфорта на Путин, който не можеда остане дълго време с ниска подкрепа, коментира политологът Кирил Рогов. Когато положителните оценки за дейността на президента са над 80 на сто, критиците му са по-скоро маргинална група, а щом подкрепата падне на 60 процента, недоволните пак са малцинство,но вече може и да се включиш в него, обяснява експертът.

Днес няма условия рейтингите на руската власт да растат, заявява пред "Ведомости" директорът на "Левада" Лев Гудков. Теоретично възможностите според него са две.

"Първата -военна авантюра, която да се раздуе до символичнопротивопоставяне, но тя вече няма да постигне ефекта от 2014г.", казва социологът, припомняйки анексията на украински яполуостров Крим от Москва и действията на проруски сепаратисти в Донбас.

Втората възможност е Кремъл "рязко да промени социалната си политика - не както бе заявено в посланието" на Путин пред парламента в сряда, а да осъществи "реални промени, отговарящина очакванията сред населението". Това не може да стане нито чрез смяна на кабинета, нито дори чрез преход на властта, убеден е анализаторът. Днес основните претенции на хората в Русия към властта са предизвикани отпоскъпването, осиромашаването на хората и корупцията, сменила страха от война, констатира той.

"Хората не разбират защо трябва проблемите да се решават засметка на доходите на населението, които и без това намаляват вече шеста поредна година", добавя социологът. Все повече хора в Русия смятат, че именно Путин носи отговорността за положението в страната, посочва политологът Александър Пожалов. Пенсионната реформа и неефективните съпътстващи мерки силно разклатиха вярата в социалната държава сред руското население, а образът на външния или вътрешния враг престава да работи. И в близка перспектива не се очертава бързо подобряване навъншнополитическата ситуация, което да доведе до вдигане на антируските санкции и демонстративно сключване на "мир със Запада", заключава експертът.

Посланието на Путин към руския парламент от 20 февруари е най-непопулярното от години насам, пише "Комерсант", цитиран отБи Би Си. По предварителни данни на агенция "Медиаскоп" словото напрезидента е било гледано на 5 канала от 5,9 процента жители на Москва - показател на нивото от 2013 г. Другите телевизионни предавания с участието на Путин обикновено са по-популярни, отбелязва изданието.

Годишнатапресконференция на държавния глава през декември събра пред екраните 11,3 на сто от хората в руската столица (64 на сто от телевизионните зрители). Миналогодишната пряка линия спрезидента бе гледана от 8,3 процента жители на Москва или 54,6 процента от всички, чиито телевизори са работели по това време.

Хората "не очакваха много", а "нямаше и подгряване",обяснява политологът Виталий Бианки. Колегата му Абас Галямов вижда в резултата проява на общата криза на доверие към властите в Русия, започнала миналатагодина.

"Хората вече не вярват, че Путин е способен на нещо ново, затова не слушат какво ще каже", казва той. Засега не става дума точно за протестни нагласи, но това е първата стъпка в тази посока - "социалната база на режима ерозира", добавя Галямов.

Ситуацията в Русия ще се развива според това дали ще се изпълнят "социалните очаквания, дадени в посланието" на Путин, смята наблюдателят Михаил Виноградов.