Нов удар: Microsoft, Pepsi и Ford спират рекламите във „Фейсбук”

Общество
13:01 - 30 Юни 2020
2089
Нов удар: Microsoft, Pepsi и Ford спират рекламите във „Фейсбук”

Бойкотът срещу „Фейсбук” за липса на контрол на речта на омразата и дезинформация продължава, и вече се включват други техногиганти и големи американски компании, разказва The Hollywood Reporter.

Става дума за Microsoft, Ford и Pepsi. Компанията на Бил Гейтс е прекратила рекламите във „Фейсбук” и другата популярна социална мрежа на Зукърбърг - „Инстаграм” - още през май, преди началото на бойкота. Досега в него са се включили над 250 компании.

От Ford отбелязват, че спират рекламите за 30 дни, за да "преразгледаме присъствието си на тези платформи".

Fox Business съобщава, че Pepsi не са обявили бойкота в изявление, но са изтеглили рекламите си.

"Съдържание в социалните платформи, включващо реч на омразата, насилие и расовата несправедливосттрябва да бъде премахнато. Ние сме активно ангажирани с индустриални инициативи, ръководени от Асоциацията на националните рекламодатели, за да постигнем повече отчетност, прозрачност и надеждни измервания за по-чиста екосистема на дигиталните и социалните медии", коментират от Ford.

Кампанията срещу Зукърбърг, която твърди, че той и компанията не поемат отговорност и не взимат достатъчно мерки за проблемите на най-голямата социална мрежа, се обединяват в кампанията #StopHateForProfit (спри омразата за печалба). Кампанията е организирана от няколко НПО-та в САЩ, занимаващи се с правата на малцинствата и цветнокожите хора, но също така и с подкрепата на медийните активисти от Вашингтон Free Press.

„Фейсбук” свали реклами на Тръмп, защото насаждат "организирана омраза"

Сред компаниите, които бойкотират Facebook, са Adidas, Starbucks, Diageo, Vans, Levi's, Ben & Jerry's, HP, Magnolia Pictures, Hershey's, Blue Bottle Coffee, Pfizer, Mozilla, Verizon, Coca-Cola, Honda и Unilever.

Въпреки големите имена и дългият списък от компании, повечето най-големи рекламодатели на Зукърбърг - Procter & Gamble, Home Depot, CBS, Walmart, Disney - не са спрели рекламите си и засега много от тях отказват да се включат в бойкота.