Нов закон предвижда: 1500 лева глоба за търговци, продавали храни с изтекъл срок

Четири министерства ще бъдат ангажирани с прилагането на новия закон

Актуални новини
20:21 - 01 Ноември 2019
4150
Нов закон предвижда: 1500 лева глоба за търговци, продавали храни с изтекъл срок

Нови по-строги мерки трябва да накарат търговците на храни да бъдат по-внимателни за качеството на предлаганите стоки и да не рискуват здравето на купувачите. Предложенията са залегнали в нов Закон за управление на агрохранителната верига, който е публикуван за обществено обсъждане от земеделското министерство. 

Според новите разпоредби търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца с изтекъл срок за годност, ще се наказват с глоба от 1000 до 1500 лева. При повторно нарушение пък санкцията ще е 3 хиляди лева. Ако нарушението е от едноличен търговец или юридическо лице, санкцията ще е от 3000 до 6000 лева.

Четири министерства ще бъдат ангажирани с прилагането на новия закон. Освен ведомството на министър Десислава Танева това ще бъде отговорност и на министерствата на здравеопазването, на икономиката и на околната среда и водите.

Необходимостта от създаването на този закон е факта, че до този момент в България не съществува единен закон, който да обединява цялата дейност по агрохранителната верига, коментират пред TrafficNews експерти.

Проектът предвижда още наказания в размер от 3000 до 5000 лв. за всички търговци, които пуснат на пазара месо от животни, които не са изследвани предварително. А при повторно нарушение глобата скача на от 5000 до 8000 лв. Тези мерки са особено наложителни след епидемията от африканска чума но прасетата и вируса, който натръшка овцете и козите.

Идеята е бъдещият закон да създаде една обща рамка, която да регламентира същността на агрохранителната верига и включените в нея елементи. Както и да се премахнат различията в регулаторната уредба, създаваща административни тежести на бизнеса, включително и регистрационните режими.

Новият закон трябва да премахне и сегашното припокриване на текстове в специалните закони, което позволява размиване на задълженията и отговорностите между функциите на отделните контролни органи по хранителната верига, се казва в мотивите към законопроекта.

Министерството на здравеопазването ще отговаря за предотвратяването на разпространението на инфекции, предавани на хора, чрез храни и води. 

Министерството на икономиката ще има ангажимент относно безопасност и качество при производството на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и спиртните напитки. 

Ведомството на екоминистъра Нено Димов ще провежда държавната политика по отношение на освобождаване на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда по реда на Закона за генетично модифицирани организми. Земеделското ведомство пък ще е отговорно за безопасността по време на производство, дистрибуцията и пускането на пазара на храни.