Нова асоциална поезия готви литературно четене за войната

Култура
16:37 - 21 Септември 2022
1728
Нова асоциална поезия готви литературно четене за войната

Нова асоциална поезия се обръща към темата за Студената война в новия брой на едноименното списание. Редакторите и близо 60 автори интерпретират по игрив начин миналото, като третират проблема за войната през проблема за паметта, съобщава БНР. 

"В крайна сметка ние трябва да помним миналото, да го наследяваме. Примерно от другата половина на Нова асоциална поезия, които са ветерани на литературните сцени – по-възрастни са, имат пряк опит, преживели са този сложен период, геополитически и в историята на България, за да стане диалог, да има приемственост. Рано или късно, каквото и да се случва в момента по света – то ще се превърне в наследство, в памет, която ще трябва да предадем нататък", каза пред обществената медия Стефан Гончаров, редактор и автор в Нова асоциална поезия.

Диалогът между поколенията ще има и реално измерение – на 24 септември от 18.30 часа в клуб "Ялта" авторите ще четат своите текстове и ще провокират емоции. Идеята обаче е да се премине отвъд тревожността, която неминуемо спохожда войната и всичко, което произлиза от нея.

Мартина Василева е дизайнерът на списанието. Тя създава графичната идентичност на броя, ангажиран с темата за Студената война, като заимства от визуалната култура, запечатана в архивните кадри от този период.

"Ние действително нямаме конкретен достъп до този период и разчитаме на това, което ни е предадено от нашите близки, ние сме младо поколение – така че и от интернет, за да установим някаква връзка с това, което се е случило, и разбира се, да го преработим през нашето въображение. По този начин то резултира в това, което правим, което творим", обясни тя.

Студената война е тема в броя на Нова асоциална поезия, но преди всичко естетически, защото списанието дава свобода на всеки автор, независимо дали се занимава с поезия, проза или превод, да играе с думи, да диалогизира, да бъде критичен в своите мисли и възможности.

Същото ще се случи и на 24 септември, когато четенето на Студената война ще бъде поредното култивиране на свободен дух и споделяне на изкуство с публиката в стила на ранния модернизъм.

Стефан Гончаров и Мартина Василева разказват подробностите в звуковия файл.