Нова атака срещу товарен кораб край Йемен

Свят
11:31 - 12 Февруари 2024
1237
Нова атака срещу товарен кораб край Йемен

Британската фирма за морска сигурност Ambrey заяви в понеделник, че кораб за насипни товари, плаващ под флага на Маршалови острови и притежаван от Гърция, е бил атакуван с ракети при два инцидента в рамките на две минути, докато е преминавал през протока Баб ал Мандеб, предава Ройтерс.

Съобщава се, че корабът е бил ударен и е претърпял щети по десния борд, добави Ambrey

Фирмата първо съобщи, че корабът е забелязал снаряд близо до плавателния съд на 23 морски мили (43 км) североизточно от Хор Ангар в Джибути и на 40 морски мили югозападно от пристанищния град Мока в Червено море в Йемен.

Ambrey добави, че според съобщенията корабът е пътувал за Бандар Имам Хомейни, град в Иран. Данните от сайта за проследяване на корабоплаването VesselFinder показват, че корабът е превозвал товар от Бразилия за Иран и е спирал междинно край Гибралтар и в Суец.

"Собственикът на кораба и операторът редовно превозват насипни товари към Иран, така че това беше оценено като вероятната дестинация", добави фирмата.

Корабособственикът е включен в списъка на борсовия индекс на САЩ NASDAQ, което беше идентифицирано като вероятната причина за атаката, добави Ambrey.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) съобщи рано в понеделник, че е получила доклад за инцидент на 40 морски мили (74 км) южно от Мока, където корабът съобщи, че е бил атакуван от две ракети.

Екипажът е невредим, каза UKMTO, и корабът продължава към следващото си пристанище.

Малко по-късно хусите потвърдиха атаката срещу кораба "Стар Ирис", който те идентифицираха като американски.

Това заяви военният представител на движението Яхия Сария.

"Йеменският флот използва противокорабни ракети, за да атакува американския кораб "Стар Ирис" в Червено море. Ударът беше директен и точен", каза Сария по контролирания от хусите телевизионен канал Al Masirah.

Свързаните с Иран бунтовници хуси в Йемен, които контролират най-гъсто населените региони на страната, многократно изпращаха дронове и изстрелваха ракети по търговски кораби от средата на ноември.

Те казват, че атаките са отговор на военните действия на Израел в Газа. Кампанията разтърси глобалното корабоплаване, което накара няколко компании да спрат пътуванията до Червено море и да изберат по-дълъг и по-скъп маршрут около Африка.