Нова автобусна линия №61 тръгва до Златните мостове

Общество
22:40 - 03 Юли 2024
31355
Нова автобусна линия №61 тръгва до Златните мостове

От 15 юли в София тръгва нова експресна автобусна линия с номер 61, която е с маршрут от НДК до местността Златните мостове. Автобусът ще се движи всеки ден, а предложението е на заместник-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов и общински съветници. Това съобщиха от Столична община на официалния си сайт. 

Линия 61 ще тръгва от спирката под Моста на влюбените и ще се движи по бул. "България" и през кв. „Бояна" до Златните мостове. Превозните средства ще спират при булевардите "Акад. Иван Гешов", "Гоце Делчев", "Тодор Каблешков", както и на няколко спирки в кв."Бояна". Целта е да се осигури бърз директен транспорт към планинатата Витоша, както и връзки с метрото при НДК и при бул. "Иван Гешов". Освен това, 61 ще даде възможност и за качване на велосипеди на началната спирка при НДК.
Линия 63, която досега стигаше до Златните мостове, се скъсява до спирка "Ул. Бялата чешма" и започва да се обслужва от нископодови автобуси с климатик, което ще подобри комфорта на пътуване в кварталите „Бояна" и „Бъкстон".

По инициатива на заместник-кмета по туризъм Никола Барбутов, през уикендите между 13 юли и 15 септември се разкрива и туристическа автобусна линия №200. Тя ще се обслужва с двуетажен автобус на всеки час. Маршрутът й ще бъде от храм-паметник "Александър Невски", през пл. „Васил Левски", бул. „Цар Освободител", надясно по бул. „Кн. М. Луиза", обръщане на посоката на движение на пл. Лъвов мост" и обратно по бул. „Кн. М. Луиза", по бул. „Ал. Стамболийски", надясно по бул. „Хр. Ботев", наляво по бул. „Тодор Александров", наляво по ул. „Опълченска", бул. „Ген. Н. Скобелев", пл. „Руски паметник", бул. „Цар Борис III", бул. „Пенчо Славейков", по бул. „България", по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", ул. „Фритьоф Нансен", бул. „Васил Левски", ул. „Ген. Гурко", бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Цар Освободител" и през ул. „15-ти ноември" до крайна спирка код 6439 „пл. Св. Ал. Невски" (на ул. „Оборище).


На заседанието на Столичния общински съвет бяха приети и промени в разписанията на трите линии, така че от септември да започнат да се движат и в събота и неделя. Успоредно с това маршрутът на автобус 801 ще се удължи по ул. "Луи Айер" до кв. „Манастирски ливади" за сметка на автобус 74, който ще бъде скъсен до обръщателното колело в ж.к.."Гоце Делчев".