Нова „Книга за здравето“ с лечебни рецепти на Петър Дънов

Луксозното издание излиза по случай 160-годишнината от рождението на Учителя и 80-годишнината от смъртта му

Здраве
12:07 - 21 Май 2024
4764
Нова „Книга за здравето“ с лечебни рецепти на Петър Дънов

Да предпазва околните от болести и да им покаже пътя към смирението и вътрешното равновесие – на това Петър Дънов посвещава почти целия си живот. Новата „Книга за здравето“, която вече е налична в книжарниците със знака на „Кръг“, е отражение на тази негова мисия да лекува духа и тялото на хората. Юбилейното издание с твърди корици и стилно оформление излиза по случай 160-годишнината от рождението на Учителя и 80-годишнината от смъртта му, които се навършват през 2024-та.

Джобният том е предимно с практическа насоченост, като в него са включени най-важните съвети и лечебни рецепти на Дънов, обхващащи състояния от целия медицински спектър: от безсъние, липса на апетит и нервност, през анемия, артрит и кожни проблеми, до диабет, болен стомах, белодробни заболявания и много др.

Но читателите ще намерят също инструкции за физически упражнения и препоръки за вкусна и полезна храна, които ще са от полза на всяко семейство и домакинство. Изданието, както и всички други книги на „Кръг“, можете да намерите на 2 шатра на Пролетния панаир на книгата (на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „проф. Фритьоф Нансен“). Събитието започва този петък - 24 май, и ще продължи до 2 юни.

В просторния увод на „Книга за здравето“, който запознава с живота на Беинса Дуно, авторката Александра Минева споделя: „Мъдростите на Учителя, събрани тук, са безценен наръчник за по-добър живот и едва ли някога ще загубят своята актуалност. Точно обратното – предпоставките, че все повече хора ще се обръщат към тях и ще ги следват, са налице“.

И наистина, осем десетилетия след смъртта на Дънов последователите му продължават да се множат, а влиянието му отдавна излиза далеч извън границите на страната ни. Основател на „Всемирното бяло братство“, той се нарежда сред най-значимите личности в българската история и духовна култура. Неслучайно в класацията на БНТ „Великите българи“ от 2007-а e поставен на второ място след Васил Левски.

Учителя отдава живота си на своето собствено религиозно-философско учение, чиито основни принципи са любовта, мъдростта, истината, справедливостта и добродетелта. Но освен ярката си философия той завещава множество конкретни знания по отношение на здравето, като неизменно следва максимата, че духът и тялото са едно цяло. 

В неговата школа теоретичните знания са съчетани с духовни практики, методи за самоусъвършенстване и упражнения за дишане и за контрол на негативните емоции.

„Петър Дънов. Книга за здравето“ е първият том за всеки дом, който „Кръг“ издава през 2024-та, за да напомни за тази най-значима личност в новата ни история. До края на годината се очакват още няколко книги, посветени на неговия живот и дела.

Ето само няколко от десетките рецепти на Учителя, събрани в „Книга за здравето“:

При безсъние

Изпий 2 – 3 чаши гореща вода, като се изпотиш, изтрий се със суха кърпа, помасажирай се, преобле­чи се, изпий още 1 чаша гореща вода и си легни. За освежаване тези бани може да ги правиш два-три пъти седмично.

При висока температура

Ако детето ви има висока температура, дайте му първо очистително, след това да изпие 1 чаша гореща вода, после картофена супица или компот от ябълки или сливи. Ще го поразтриете хубаво, ще го завиете да се затопли.

При главоболие

Ще изпиеш две-три чаши гореща вода на глътки, ще вземеш рициново масло, ще изчистиш стомаха си, ще направиш една топла баня и ще си легнеш. Във водата малко ще стоиш.