Нова държава в Европа: Кои са бекташите?

Албанският премиер обяви, че иска да даде на бекташкия орден собствена държава по подобие на Ватикана в Рим

Новини
12:29 - 27 Септември 2024
2190
Нова държава в Европа: Кои са бекташите?

"Не всички можем да правим велики неща, но можем да правим малки неща с голяма любов", с тези думи на Майка Тереза албанският премиер Еди Рама обяви намерението си да основе суверенна държава за бекташкия орден в Тирана.

По време на Срещата на върха на ООН за бъдещето Рама обясни, че суверенният анклав, който ще се създаде по примера на Ватикана, ще бъде "нов център на толерантност и мирния съвместен живот".

Бекташкият орден е създаден през 13-и век - по време на Османската империя, а седалището му е в Албания от 1929 г.

Албанските власти планират да превърнат 27 акра земя в източната част на Тирана в микродържава, наречена Суверенна държава на ордена Бекташи, която ще има собствени граници, паспорти и администрация.

За лидера на бекташите Едмонд Брахимай, който е известен на последователите си като Баба Монди, това е "изключителна инициатива", която ще даде началото на нова ера за световната религиозна толерантност и насърчаване на мира.

Едмонд Брахимай е лидер на бекташкия ордер

"Орденът Бекташи, който е известен с посланието си за мир, толерантност и религиозна хармония, ще получи суверенитет, подобен на този на Ватикана, което

ще ни позволи да управляваме автономно от религиозна и административна гледна точка",

се казва в изявление на бекташите.

Както често се случва в Албания, обществеността беше в пълно неведение за детайлите около плана на Рама. За повечето от тях решението беше неочаквано.

Бешник Синани, научен сътрудник в Центъра за мюсюлманско богословие към Тюбингенския университет и съосновател на базирания в Тирана институт "Конак", казва, че идеята е "безпрецедентен случай на съвременно религиозно инженерство".

"Понастоящем албанското правителство не е предложило нито един убедителен аргумент, който да оправдае подобна стъпка", смята експертът.