Нова екстра: Държавата ще плаща 6 месеца на наети безработни

Досега, останалите без доходи получаваха минимална заплата само 90 дни

Новини
13:36 - 26 Ноември 2020
2475
Нова екстра: Държавата ще плаща 6 месеца на наети безработни

Държавата ще изплаща минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата "Заетост за теб до 6 месеца. Досега този срок бе 3 месеца. Целта на промените е да бъдат удовлетворени в по-голяма степен нуждите и на бизнеса, и на безработните, обясняват от Агенцията по заетостта.

Ще се намали и ангажиментът на работодателите за запазване на 75% от новоназначения персонал за период равен на половината от периода на субсидираната заетост. Сега този срок бе за колкото време е получена помощта. 

Увеличава се и максималният размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо списъчния си състав. Така до 10 души се допуска да наеме до 4 нови работника, а при 50 човека персонал още 20 лица. ЗА по-големите предприятия до 250 души се позволява по програмата да се кандидатства за 50 работника. А над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Всички работодатели, които вече са подписали договори ще могат а сключат допълнителни споразумения за облекченията. 

Всички работодатели, които искат да се възползват от промените, но заявките им се обработват в момента, ще може да удължат срока на субсидирана заетост при сключването на договора, но за разкриване на допълнителни свободни работни места ще трябва да подадат нова електронна заявка, считано от 27 ноември.

За проекта да осигурени  160 млн. лв. от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. 

По схемата „Заетост за теб“ са подадени 5733 заявления от 3813 работодатели за разкриване и субсидиране от държавата на 15 916 работни места. Всяко трето е сектор „Преработващата промишленост“. Следват тези в „Хотелиерството и ресторантьорството“ - 26,2%, и „Търговия и ремонт на автомобили“ - 17.1%. Сключените към момента договори с работодатели са 2899, като по тях са наети 5842 безработни. Най-голям интерес има от фирми в областите Благоевград и Бургас, където са заявени съответно 1730 и 1510 свободни позиции.

·