Нова енергия: Защо Зеленски смени ключови министри?

Президентът на Украйна нареди да бъдат направени големи промени в правителството в критичен момент на войната с Русия

Актуални новини
18:31 - 04 Септември 2024
2507
Нова енергия: Защо Зеленски смени ключови министри?

Президентът Володимир Зеленски днес заяви, че Украйна се нуждае от "нова енергия" и нареди да бъдат направени големи промени в правителството в критичен момент на войната с Русия, предаде Ройтерс.

Общо шестима министри, включително министърът на външните работи Дмитро Кулеба, подадоха оставки и парламентът прие оставките на четирима от тях.

Бяха приети оставките на вицепремиера, отговарящ за европейската интеграция, на министъра на стратегическите индустрии, който отговоря за производството на оръжия в Украйна, както и на други двама министри, казаха депутати. По думите на законодателите се очаква парламентът да разгледа оставката на Кулеба утре.

След Зеленски 43-годишният Кулеба беше най-добре познатият украински официален представител в чужбина, посочва Ройтерс. Той лобираше за военна и политическа подкрепа на перфектен английски език.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба подаде оставка в критичен за страната момент 

Според анализатори рокадите в правителството са били планирани от известно време, но са били отложени, защото през лятото Зеленски се е бил съсредоточил върху разговорите на Киев със западните му партньори за осигуряване на военна и финансова помощ.

"Днес се нуждаем от нова енергия и тези стъпки са свързани единствено със заздравяването на нашата държава в различни направления", заяви Зеленски пред медиите на съвместна пресконференция с ирландския премиер Саймън Харис, който е на посещение в страната.

Украинският президент каза още, че иска да "поднесе благодарностите си на Ирландия". Харис подписа споразумение за сътрудничество със Зеленски в канцеларията на украинския лидер в Киев. Ирландският премиер също така обяви подробности за финансов пакет на стойност 36 милиона евро за организации, работещи в Украйна, и в съседни страни.

Посещението на Харис идва ден след като 53 души бяха убити, когато две руски балистични ракети поразиха военно учебно заведение и болница в град Полтава. При удар в град Лвов снощи са били убити седем души, сред които и деца.

По думите на базирания в Киев политически анализатор Володимир Фесенко промяната в правителството представлява "планирано кадрово преструктуриране".

"Сега половината правителство ще бъде обновено. Това е стилът на Зеленски. Той смята, че новият министър носи нова енергия, нови подходи, работи по-активно. Той очаква точно този ефект", смята Фесенко.

Експертът посочи още, че не очаква значителна промяна във външната политика на страната след очакваното освобождаване на Кулеба от поста му.