Нова епична вечер в Истанбул: Ливърпул вдигна суперкупата в трилър с дузпи

По света
00:55 - 15 Август 2019
5589
Нова епична вечер в Истанбул: Ливърпул вдигна суперкупата в трилър с дузпи

Ливърпул триумфира със Суперкупата на Европа! "Мърсисайдци" спечелиха сблъсъка за трофея с Челси с драма с дузпи. Редовното време на стадион "Водафон Арена" в Истанбул завърши 1:1, в продълженията двата отбора си размениха по още един гол, а при дузпите фатален пропуск направи Тами Ейбрахам. Така Ливърпул победи със 7:6 и вдигна суперкупата за четвърти път в своята история. Драмата напомни за онзи велик финал с Милан в Шампионската лига от 2005 г., игран отново в Истанбул, когато Ливърпул губеше с 0:3 на полувремето, но изравни до 3:3, а след това вдигна купата след победа с дузпи. Мачът ще се запомни още като първия значим европейски сблъсък, рефериран от жена - французойката Стефани Фрапар.

Ливърпул излезе в битката за трофея в ролята на фаворит, особено след болезненото начало за Челси във Висшата лига - загубата 0:4 от Манчестър Юнайтед. Очаквано "мърсисайдци" поеха инициативата и в първите минути създадоха няколко опасни атаки. При една от тях Мане имаше претенции за дузпа, след като топката отблизо срещна ръката на защитника Кристиансен, но съдията Фрапар подмина ситуацията и дори не поиска помощ от системата ВАР. В 16-ата минута Кепа спаси удар по земя на Салах. Сините от Лондон отговориха със силни контри, като в 23-ата минута Педро нахлу в наказталното поле на Ливърпул и от малък ъгъл тресна напречната греда.

В 36-ата минута Челси стигна до гол. Пулишич изведе зад противниковата защита Жиру, който с прецизен удар опъна мрежата на Ливърпул. Малко след това Пулишич сам порази за втори път вратата на "мърсисайдци", но голът правилно не бе зачетен заради засада на Емерсон и резултатът остана 0:1 до края на полувремето.

След почивката Ливърпул започна ударно и още в 48-ата минута изравни резултата. Пробив на Фирмино изведе Мане на опразнената врата и сенегалецът добута топката в мрежата. Последваха още два опасни удара на европейския шампион.

В 75-ата минута Кепа извади своя тим с две атрактивни спасявания. Първо испанецът изби коварен диагонален удар на Салах, след това Ван Дайк на прави добавка, но Кепа отново се намеси, а топката се удари в гредата.

Така оспорваният двубой завърши при резултат 1:1, което доведе до продължения. В 95-ата минута Мане отново изведе Ливърпул напред - нападателят засече ниска топка точно под гредата и направи Кепа безпомощен за 2:1. Челси обаче отговори моментално на удара - резервата Тами Ейбрахам спечели дузпа, след като бе съборен от вратаря Адриан. Жоржиньо хладнокръвно вкара от бялата точка, за да върне равенството - 2:2.

Последваха дузпи, в които първите девет удара бяха точни. На два пъти Кепа бе близо да спаси, но само докосна топката. Петата дузпа за Челси реши мача - Тами Ейбрахам стреля ниско в средата на вратата, но испанският страж Адриан изби с крак и донесе трофея на Ливърпул.

Ливърпул - Челси 2:2 (7:6 след дузпи)

0:1 Жиру 36
1:1 Мане 48
2:1 Мане 95
2:2 Жоржиньо 101-д.

Ливърпул: Адриан, Гомес, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Милнър, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах
Треньор: Юрген Клоп

Челси: Кепа, Аспиликуета, Кристенсен, Зума, Емерсон, Ковачич, Жоржиньо, Канте, Пулишич, Педро, Жиру
Треньор: Франк Лампард

Снимка: БТА