Нова епоха: Чикаго за пръв път има чернокожа лесбийка за кмет (СНИМКИ)

САЩ
08:58 - 21 Май 2019
6583
Нова епоха: Чикаго за пръв път има чернокожа лесбийка за кмет (СНИМКИ)

Лори Лайтфут встъпи в длъжност като първата чернокожа жена, която става кмет на Чикаго. Тя е и първата лесбийка управител на американския мегаполис. При полагането на клетвата  Лайтфут обеща големи реформи и заяви, че възнамерява да осъществи в третия по големина американски град промените, които е обещала по време на предизборната кампания, предадоха световните агенции.

Веднага след като се закле като кмет на Чикаго 56-годишната Лори Лайтфут целуна страстно своята съпруга Ейми Ешлеман. На официалното встъпване в длъжност присъства и 10-годишната дъщеря на двойката.

Едно от най-трудните предизвикателства за новия градоначалник ще бъде реформирането на полицията в Чикаго. Лайтфут каза, че планира да ограничи някои правомощия на общинските съветници, за да намали изкушенията за корупция, и че структурните промени за намаляване на насилието с огнестрелни оръжия ще бъдат сред основните й приоритети.


Лайтфут, която беше избрана през април, не е първият нов кмет на града, който обещава да направи промени в полицейската служба, обвинявана от десетилетия в злоупотреби. Но с плана, одобрен неотдавна от съда, тя има отлични шансове наистина да свърши тази работа, отбелязва Асошиейтед прес.


Лори Лайтфут е бивш федерален прокурор, като преди това не е заемала политически пост. На изборите през април тя се пребори срещу конкуренцията от 13 други кандидати.