Нова ескалация на напрежението в Южнокитайско море

Свят
12:43 - 31 Август 2024
1044
Нова ескалация на напрежението в Южнокитайско море

Нова ескалация в Южнокитайско море, след като Китай и Филипините се обвиниха взаимно за сблъсък между кораба в спорната плитчината "Сабина", предаде "Ройтерс".

Бреговата охрана на Китай каза, че филипински кораб, "незаконно заседнал" на плитчината "Сабина", е вдигнал котва и "умишлено е блъснал" китайски кораб, докато филипинската брегова охрана каза, че китайски кораб умишлено е блъснал един от корабите на Манила.

Лиу Деджун, говорител на бреговата охрана на Китай, в изявление призова Филипините да се оттеглят незабавно от плитчината.

"Китайската брегова охрана ще предприеме необходимите мерки за решително осуетяване на всички актове на провокация, неудобство и посегателство и решителна защита на териториалния суверенитет и морските права и интереси на страната", каза Лиу.

От своя страна говорител на бреговата охрана на Филипините Джей Тариела каза на пресконференция, че китайската брегова охрана е пренебрегнала правилата за сблъсък и е извършила опасни маневри, довели до щети. Все пак не се съобщава за ранени.

Плитчината е в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски мили.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително части, претендирани от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Смята се, че части от водния път, през които минава търговия на стойност 3 трилиона долара годишно, са богати на находища на нефт и природен газ, както и рибни запаси.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд установи, че масовите искове на Китай нямат правно основание, решение, което Пекин отхвърля.