Нова година – нова цена: Поскъпна водата в Монтанско

Общество
11:32 - 05 Януари 2023
2684
Нова година – нова цена: Поскъпна водата в Монтанско

Водата в област Монтана поскъпна от началото на годината, съобщиха от Вик-Монтана и ВиК-Берковица.

В Монтана и останалите девет общини от региона водата ще струва 4,14 лева за кубичен метър с ДДС, вместо досегашните 3,86 лева. Основна причина за поскъпването са големите загуби на вода по тръбите в региона, като от питейния язовир „Среченска бара“ към Монтана се губят около 60 процента от подаваната вода, а на някои други места в региона има и загуби до 80 процента.

В община Берковица, която има собствено ВиК-дружество, водата също поскъпва от началото на годината. Там кубик вода вече ще струва 0,90 лева без ДДС, а за отвеждане на отпадъчните води ще се плаща 15,3 стотинки без ДДС.

От ВиК в Монтана заявяват, че заради отказа на община Берковица да закрие своето ВиК-дружество и да има единна цена на водата в региона, то общините и ВиК-Монтана не получават финансиране от фондовете на ЕС за реконструкция на ВиК-мрежата.

От общината в Берковица посочват, че цената на водата при тях е около три пъти по-ниска в сравнение с тази в останалите 10 общини на региона и рязкото ѝ покачване би довело до социално напрежение в Берковица и до изземване правомощия на местната власт. 

На снимката: Питейният язовир "Среченска бара", от който се захранват Монтана, Враца, Берковица и други селища от региона, е пълен почти до ръба, но водата поскъпва заради други фактори, БТА