Нова година със Софийска опера - красота, изящество и послание за надежда

В три поредни дни музикалната трупа подари на зрителите 4-часов емоционален и впечатляващ гала спектакъл

Нещо за четене
20:29 - 31 Декември 2021
9036
Нова година със Софийска опера - красота, изящество и послание за надежда

Чувствени оперни арии в изпълнение на именити певци, изящни танци от балетни класики и един обичан мюзикъл, слязъл от кино екрана на сцената - "Баща ми бояджията". А за финал един от най-въздействащите валсове в света - "Втори валс" на Дмитрий Шостакович. На каква по-емоционална новогодишна гала вечер можеше да се насладят духовно запалените почитатели на оперното и балетното изкуство и на мюзикълите? Това бе подаръкът на Софийска опера и балет към зрителите в три поредни вечери. От 29 до 31 декември талантливата трупа начело с директора акад. Пламен Карталов зарадва хиляди с впечатляващи новогодишни гала-спектакли, които са запазена марка на Софийската опера.

Като комплимент към зрителите през трите вечери по време на антракта всеки можеше да се наслади на великолепно шампанско, на бяло и на червено вино и да вземе за спомен чашата с надпис "Честита 2022 година. Софийска опера и балет". А на излизане от сградата, очаровани от красивия новогодишен спектакъл, зрителите си тръгваха и с подарък - сребърна значка с логото на Софийска опера. 

В началото на гала вечерта маестро Пламен Карталов поднесе поздравления от името на трупата към зрителите за Новата 2022 година и им благодари, че и през последните две трудни години продължиха да подкрепят оперните и балетни артисти от Софийска опера и да посещават нейните постановки. През 2021 г. трупата реализира близо над 250 представления с 53 различни заглавия от трите жанра - опера, балет, мюзикъл.

Въпреки сложната обстановка и ограниченията, Софийска опера и балет успя да реализира при голям успех и няколко летни фестивала в столицата и в страната, които също са голяма радост за зрителите - "Опера в парка", "Музи на водата" край езерото Панчарево, Опера на върховете“ – Белоградчишки скали, „Портал на два свята“ в късноантичната крепост Цари Мали град. Тези събития са част от новаторската идея на Пламен Карталов, чиито нетрадиционни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с поставянето им сред магическата красота на природни феномени и под открито небе. Тези летни фестивали дават възможност на публиката по друг начин да усети любимите си оперни и балетни произведения. Много гости от цялата страна и от чужбина идват да се насладят на сценичното изкуство под звездите. Самият маестро Карталов многократно доказа, че трудностите не само че не го възпрепятстват, а го амбицират заедно с трупата да предложи на публиката незабравими емоции.

Акад. Карталов съобщи, че през 2022 г. предстоят няколко важни премиери в Софийска опера - в първите дни на март е планирана премиерата на операта "Чичовци” по едноименната повест на Иван Вазов, композирана от Лазар Николов. С тази постановка Софийската опера ще отбележи 100 г. от рождението му.

През втората половина на годината зрителите може да очакват "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус, която продължава серията "Щраус" след "Електра". Още един оперен шедьовър ще бъде в афиша на Софийска опера - "Летящият холандец“ от Рихард Вагнер.

Новогодишната гала вечер беше открита с увертюра към операта "Кандид" на Ленард Бърнстейн. Последваха арии от оперите „Риналдо“, „Лукреция Борджа“, "Дон Паскуале", „Дъщерята на полка“, „Жената от езерото“, „Норма“, „Риголето“.

Оперните солисти Виолета Радомирска, Николай Петров, Гергана Русекова, Венцеслав Анастасов, Цветана Бандаловска, Рейналдо Дроз, Радостина Николаева, Валерио Борджони, Габриела Георгиева, Хрисимир Дамянов, Станислава Момекова, Даниел Острецов, Александрина Стоянова-Андреева, Даниел Дамянов, Цвета Сарамбелиева, Росен Ненчев, Атанас Младенов и Бисер Георгиев, както и оркестърът на операта под диригентството на Жорж Димитров и Борис Спасов бяха бурно аплодирани за своите талантливи изпълнения.

С особен финес и изящество балетните солисти Боряна Петрова, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Цецо Иванов, както и балетният ансамбъл изпълниха танци от балетни класики като "Лешникотрошачката" и "Кармен-сюита".

Сцената, украсена със снежно бели елхи и минималистични, но същевременно ефектни декори, оцветени в пъстроцветни светлини, създаваше особено чувство за уют и топлина у зрителите.

На финала на първата част публиката посрещна особено емоционално изпълнението на прочутата мексиканско-испанска песен "Гранада" и балетните изпълнения на „Валс на цветята“ и „Адажио“ от "Лешникотрошачката" на Чайковски.

Финалът на първо действие от операта на Росини „Севилският бръснар“, в който се включиха мнозина оперни солисти от трупата, бе достоен финал на първата част на Новогодишната гала вечер. Артистите вдигнаха наздравици на сцената и съвсем логично в антракта във фоайетата на операта, зрителите също вдигнаха празнични наздравици по случай настъпването на 2022 година.

През втората част на спектакъла мюзикълът „Баща ми бояджията“ от Петър Ступел и Константин Драгнев ни върна в една новогодишна нощ през 30-те години на миналия век. В колоритната сценична адаптация на Пламен Карталов на известния филм взеха участие Калин Врачански, Славчо Пеев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Димитър Станчев, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Николай Петров, Александър Георгиев, Калин Душков. Диригент на мюзикъла е Светослав Лазаров.

Наистина в навечерието на Нова година нямаше по-подходящ мюзикъл от "Баща ми бояджията", с който артистите и режисьорът Пламен Карталов отправиха най-хубавото послание към всички - дори е в най-мрачните дни намирайте сили да се усмихвате, вярвайте в доброто и в благородството.

Неслучайно главни герои в мюзикъла са децата – онези чисти, невинни, все още непокварени от суровия живот създания. Децата от театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова са великолепни, даровити, умни, играят с хъс и заслужават бурните аплодисменти, с които за пореден път ги дари възторжената публика. А тя бе пъстроцветна - от 3-годишни малчугани до дами и господа на достолепна възраст.

Финалът на магичната Новогодишна гала вечер на Софийска опера също бе запомнящ се - балетисти и артисти се впуснаха да танцуват валс под звуците на музиката на Шостакович. И сцената, и партерът, където заради ограниченията през миналите две години бяха махнати 14 реда, се превърнаха в голяма танцувална площадка. Там през първата част на спектакъла пък свиреше оркестъра.

Вихрените танци бяха "дирижирани" от достолепен мъж в ефектен сценичен костюм, в когото обаче зрители разпознаха маестро Пламен Карталов. На фона на надпис "2022" артистите и музикантите от Софийска опера пожелаха една вдъхновяваща Нова година.

За публиката гала спектакълът се превърна в истинско тържество на непобедимия дух. Насладихме се на една приказна феерия от красотата и багрите на сцената, от любимата ни музика и от изпълненията на всичките тези изтъкнати артисти, чиито талант покори аудиторията, убедени са присъстващите и са благодарни на Софийска опера, че ги е заредила с енергия за седмици напред и най-вече ги е заредила с настроение за началото на 2022 година и сякаш ги е омагьосала да забелязват само доброто в света.

"Такъв голям празник на оперното и балетното изкуство не се забравя и ние се радваме, че имахме шанса днес да бъдем сред вас! Благодарим ви за всичко, което направихте за да се сбъдне това голямо Новогодишно тържество!“, споделиха щастливи зрители от Испания и Аржентина.

Чудесно е, че с този гала спектакъл изпращаме тази година и че с него посрещаме Новата година с настроение и радост, които получихме от този празничен концерт, споделяха емоциите си зрителите. Те хвалеха ръководството на Софийска опера за великолепно съчетаната програма с вокални и балетни изпълнения, прекрасния оркестър, блестящите изпълнения на всички артисти.

„Прекрасно представление, в което чухме уникални гласове и се насладихме на много красива хореография! Много сме впечатлени от приказните декори, и от художественото осветление, чрез които се пресъздаде вълшебна атмосфера на сцената! Публиката бе очарована от вдъхновените изпълнения на всички артисти и от завладяващото благозвучие на оркестъра! Всичко това създаде незабравимо празнично настроение и днес ще си тръгнем заредени с дарената ни от изпълнителите енергия и оптимизъм в навечерието на Новата година!“, не пестяха суперлативи свидетели на празничната атмосфера в Софийска опера. А нейната трупа наистина ни потопи в една вълшебна музикална приказка, даде толкова радост и упование и ни зареди с надежда и оптимизъм през Новата 2022 година! Затова и благодарната и щастлива публика след всеки от трите спектакъла дари талантите на сцената с искрени и продължителни аплодисменти!