Нова инсталация за сода бикарбонат в Девня

За 25 години в завода са инвестирани 1,6 милиарда лева, похвали се изпълнителният директор на дружеството

Новини
16:06 - 14 Юни 2022
3111
Нова инсталация за сода бикарбонат в Девня

Нова инсталация за производство на натриев бикарбонат бе открита днес в завода на „Солвей Соди“ АД в Девня.

Тя увеличава капацитета за производство на този продукт с до 200 хил. тона, обяви изпълнителният директор на дружеството Спирос Номикос. Сред гостите на тържеството днес бяха областният управител Благомир Коцев, кметове на общини от региона, представители на дипломатическия корпус у нас, на синдикатите, общественици.

Мащабната инвестиция е удостоена със сертификат „Клас А“. Номикос уточни, че целта на този проект е да отговори на нарасналите нужди от натриев бикарбонат (сода бикарбонат), използван в храненето на животни, както и за очистването на димни газове. По думите му с тази инвестиция заводът е изградил енергийно ефективно модерно съоръжение с голям обем, улеснена поддръжка и намалени загуби на ресурси.

При откриването на новата инсталация Номикос каза още, че инвестициите на дружеството през последните 25 години в завода достигат 1,6 милиарда лева.

Заводът в Девня е най-големият производител на синтетична калцинирана сода в Европа с годишен капацитет 1,5 млн. тона. Продуктът е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също за детергенти, в химическата индустрия и металургията.