Нова издънка на Наполи

Аталанта с важна победа над изпадащия Салернитана

Спорт
11:07 - 07 Май 2024
930
Нова издънка на Наполи

Удинезе и Наполи завършиха 1:1 в последния мач от 35-ия кръг на Серия А. Звездата на неаполитанците Виктор Осимен се разписа в 51-вата минута, а 30 по-късно неговото попадение не беше зачетено заради засада.

Това даде възможност на борещия се за оцеляване Удинезе да се добере до точката. „Бианконерите“ изравниха благодарение на Айзък Съксес.

След ремито Наполи се изкачи до осмата позиция във временното класиране с актив от 51 точки. Удинезе остава 18-и с 30, на 2 зад Емполи и продължава да се бори за оставане в елита.

През първото полувреме липсваха много на брой голови положения. Преобладаваше битката в средата на терена, а голове не паднаха.

Едва през вторите 45 минути Наполи вдигна оборотите. В 51-вата минута гостите организираха стойностна атака, която беше осребрена от Осимен. Матео Политано получи на десния фланг и центрира към голмайстора, който с глава насочи топката неспасяемо в десния ъгъл на вратата.

Удинезе не се предаде и опита да се върне в мача. След 60-ата минута „бианконерите“ имаха шансове да го сторят, но ги пропуснаха. Кийнън Дейвис отправи опасен удар, който обаче беше спасен от Алекс Мерет.

Десет минути преди изтичането на редовното време Наполи повярва за момент, че е успял да затвори мача. Осимен получи в наказателното поле и с едно докосване порази мрежата. Последва намеса на ВАР. Оказа се, че таранът е бил с малко зад последния в защитата на Удинезе. Съответно голът не беше зачетен.

Това се оказа възлов момент в срещата, тъй като домакините показаха характер и успяха да избегнат равенството. Във 2-рата минута от добавеното време Томас Кристенсен свали с глава към точката за дузпа центриране. Там Айзък Съксес надигра двама бранители на Наполи и вкара за крайното 1:1.

Аталанта се наложи с 2:1 срещу Салернитана в друг мач от кръга. Гостите трябваше да правят обрат, след като в 18-ата минута допуснаха гол, вкара го Лум Чауна.

През вторите 45 минути бергамаските стигнаха до ценни три точки с попаденията на Джанлука Скамака и Теун Коопмайнерс.

След успеха Аталанта заема петото място в класирането с актив от 60 точки, колкото има и Рома. Римските „вълци“ обаче са с мач повече. Тази година петата позиция в Серия А е още по-важна, защото дава квота за участие в Шампионска лига. Междувременно Аталанта е на полуфинал в Лига Европа. В четвъртък му предстои реванш у дома срещу Олимпик Марсилия след 1:1 в първия мач.

С първата си голова опасност Салернитана излезе напред в резултата. Лум Чауна овладя на стрелкова позиция и прати топката в мрежата, след като се освободи от пазача си. Имаше съмнения за засада, но ВАР провери редовността на гола.

В средата на първата част гостите бяха много близо до изравнителния гол. Адемола Луукман стигна до центриране на Скамака, но стреля в страничния стълб.

След почивката Аталанта беше още по-настоятелен. В 57-ата минута Скамака овладя в наказателното поле и възстанови равенството – 1:1.

Шест минути по-късно Теун Коопмейнерс направи обрата реалност. Той вкара с мощен шут от дистанция.

До края опитите на Салернитана да избегне равенството не се увенчаха с успех. Брадарич и Чауна имаха най-добри шансове, но ги пропуснаха.