НОВА ИЗМАМА: Пробутват ни македонско шилешко за агнешко

Актуални новини
17:55 - 28 Октомври 2024
1609
НОВА ИЗМАМА: Пробутват ни македонско шилешко за агнешко

За поредна търговска измама, този път с месо, предупреждава бдителен гражданин в социалните мрежи и за доказателство е приложил снимка: "Минах през един супермаркет, част от известна маркетингова верига. На щанда за месото - изненада...!? Агнешко месо - плешка 20 лв./kg, бут 22 лв./kg. Произход - Македония. Свинското - на промоция 6.79 лв./kg - произход Испания!

Къде е българското месо, уважаеми дами и господа? Пазарът и вносът на стоки вече са свободни, но всички знаем, че по това време в нашата съседка агнета няма и това най-вероятно е шилешко месо! 

Важно е да се знае, че агне се нарича животно, което е "тийнейджър", до 6 месеца. Агнилната кампания по принцип е през зимата, така че няма как сега да има агнета, а само възрастни шилета. Тяхното месо е по-жилаво и коренно различно от агнешкото.

За свинското не коментирам, защото всички се досещаме, че това е дълбоко замразено месо и след това размразено и "изпрано", за да има свеж вид. Освен това така подредено и с тази разлика в цената няма как потребителят да избере "агнешкото" месо. Ето така днешният потребител забрави вкуса на истинското месо!", пише в поста.

По принцип българинът купува агнешко месо за празниците Великден и Гергьовден, а секторът отдавна е в криза, за което "Марица" многократно е алармирала. Въпреки свитото производство и намалено поголовие, има ентусиасти, които поддържат живеца в овцевъдството - било за производство на мляко или на месо. Освен на преработката на мляко, браншът разчита и на износ на агнета, а това няма как да не се отрази на сектора като цяло. 

Последната справка на МЗХ за ситуацията на пазара на месо от овце в България е от 2022 г. От нея става ясно както за свития добив на агнешко месо в страната, така и за внушителния експорт. Общият износ на месо от овце за периода януари-август 2023 г. е с 56,2% над отчетения година по-рано. Изпращанията за ЕС се увеличават с 52,2% на годишна база, което се дължи на разширената реализация в Хърватия (+75,6%) и Румъния (четири пъти повече). При износа за страни извън ЕС се отчита многократен ръст, но на фона на общия износ количеството е малко - 7,6 тона, насочено почти изцяло за Сърбия.

Идентична е ситуацията и със свиневъдството. Пак по данни на МЗХ през 2023 г. в кланиците в страната са добити 78,6 хил. тона свинско месо, което е с 4,2% по-малко на годишна база.

Добрата новина е, че внесеното количество прясно, охладено и замразено свинско месо е с 3,8% по-малко спрямо предходната година и достига 126 996 тона. Дефицитът на родно свинско месо се дължи също на големия износ. България изнася както за Европа, така и за трети страни. През 2023 г. експортът на свинско месо за трети страни достига 745 тона - над два пъти и половина повече спрямо предходната година, в резултат на близо шесткратното увеличение на пратките за Северна Македония, уточняват от МЗХ.