Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти

Стил
16:59 - 17 Септември 2020
4161
Нова книга за Лагерфелд твърди, че родителите му били нацисти

Германският журналист Алфонс Кайзер публикува книга за големия дизайнер Карл Лагерфелд - „Германец в Париж“. От нея станаха известни много подробности от живота на модния дизайнер, включително фактът, че родителите му са нацисти и са членове на Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP). Това предизвика вълна от възмущение в Германия.

В книгата Алфонс Кайзер цитира снимка на четиригодишния Карл Лагерфелд, стоящ пред къщата на семейството си, където се вее флагът със свастика - издигнат е в чест на анексията на Австрия през 1938 г. Освен това авторът на книгата каза, че е намерил писмо от майката на Лагерфелд Елизабет, написано до сестра й - в което тя говори за нацисткия режим и как първоначално е подкрепяла тази идеология, но след това е разочарована от нея.

Също така, Алфонс Кайзер открива документи, които доказват, че Лагерфелд са били в нацистката партия. Според тях Ото Лагерфелд се присъединява към NSDAP през май 1933 г. - четири месеца след идването на власт на Адолф Хитлер. Авторът обаче отбелязва, че това състояние на нещата е било често срещано по това време. Бащата на Лагерфелд е бил голям бизнесмен и той трябва да подкрепи партията, за да може да води дейността си.

„В Германия няма много хора, които са толкова известни като Карл, и затова, разбира се, тази информация предизвика голямо раздвижване. Но всъщност да си член на нацистката партия по това време беше напълно нормално - това е истината за историята на Германия “, казва Кайзер.

Авторът на новата биография също отбелязва, че вероятно самият Карл Лагерфелд не е знаел за възгледите на семейството си, когато войната приключва, бъдещият дизайнер е на 11 години. Самият Карл често е говорил срещу крайнодесни политически партии в новини, наречени Karlikaturen, които редовно се появяват във Frankfurter Allgemein.