Нова методика за избор на директори на културни ведомства

Необходимо е ограничение в мандатността, заяви министърът на културата Велислав Минеков

Култура
12:23 - 30 Юли 2021
1288
Нова методика за избор на директори на културни ведомства

Министърът на културата Велислав Минеков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. 

Диалогът онлайн е по инициатива на служебното правителство, започнала преди седмица с рубриката „Властта говори! Открито“. 

Минеков съобщи, че се подготвя нова методика за избор на директори на културни ведомства: театри, оркестри, опери и така нататък. 

„Пожелах да видя всички последни конкурси. Тук министърът е възможно да избере подходящия човек при тази методика. Подходящият може да не е особено кадърен и достоен за това място, но той ще му бъде верен. Но това води до щета и е масово. Необясними са комисиите за избор на директор. За съжаление вътре има буквално казано маргинални организации. Или всичко е направено в стил имитация на жури.

Трябва да има нова система и освен това ограничение в мандатността“. 

Минеков коментира, че темата за превръщането на Софийските хали в хипермаркет не е от компетентността на Министерството на културата. Той обясни, че новите собственици на Халите са представили идеята си преди 2-3 години и няма обяснение защо не е проведено обществено обсъждане. 

„Кой какво ще върши в собствения си имот е негова работа, но ако това трябва да стане, наистина Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация, така че ние ще държим на това, ще държим да се запази изцяло фасадата, ще държим да се възстанови вътрешната конструкция, забравения фонтан вътре, който е част от стойността“.