Нова мода плъзна из народа: Пращат родата в стаи за гости за абитуриентските балове

Родителите на зрелостниците не искат да се занимават с готвене, чистене и посрещане

Новини
18:00 - 20 Май 2024
7243
Нова мода плъзна из народа: Пращат родата в стаи за гости за абитуриентските балове

Нова мода отбелязва изпращането на абитуриентите тази година. Вместо да канят роднините у дома и да им слугуват, родителите на зрелостниците ги пращат в стаи за гости.

Големите празненства, които събираха цели фамилии, вече са в миналото. Но особено извън София масова практика е да се наемат къщи и стаи за гости, като в този случай разноските се поемат от родителите на абитуриентите, но те нямат ангажимент за изхранването на близките, с които се виждат само по сватби и кръщенета.

Гвоздеят на програмата е празненството в специално ангажиран за целта ресторант, след което роднините се разотиват по местата, които са им определени за нощувка, а щастливите организатори се прибират и вдигат уморени от тропане на хора крака, вместо да сменят чаршафи и да редят матраци по пода, за да подслонят всички роднини, които няма къде да отседнат и са дошли специално за повода.

Оказвра се, че във Велико Търново и Пловдив тази практика е значително по-евтина, отколкото в Казанлък и Стара Загора, където за сметка на това е много по-разпространена. Срещу 30 лева на нощувка се предлагат легла в самия център на Казанлък.

Според запознати обаче те не се обявяват като къщи за гости и съответно не се правят регистрации на почиващите. Такива импровизирани хотелски стаи се разполагат в бивши магазини, каквито се нароиха особено след ковида.

Опразнените дюкяни са аранжирани с мушкато в сутерена и по нищо не се разбира, че вечерно време там може да подремне гост на града.

В сезона на баловете обаче помещенията се пълнят, тъй като за тях знаят в околните блокове и се възползват от евтината и много по-удобна алтернатива на слугуването и осигуряването на развлекателна програма през целия ден за роднините.

Този вариант се оказва и значително по-икономичен, тъй като домакинята не се върти край печката денонощно, а отдава цялата си енергия на организацията на бала. В ресторантите тази година също е възприет масово по-евтин вариант, като на гостите се предлага шведска маса или предварително заявено меню, а алкохолът е ограничен до поставените бутилки на масата, без гостите да могат да си поръчват допълнително отлежало уиски и да товарят сметката.

Родители на абитуриенти се оплакаха от кетъринг сетовете, които масово се предлагат уж на промоция в сезона на баловете. Оказва се, че хапките в сет за 96 лв. са като за парти в детска градина или за помен и не могат да заситят изобщо гостите.