НОВА ОПАСНОСТ! Източват ти банковата карта от джоба

Общество
08:26 - 12 Септември 2019
12365
НОВА ОПАСНОСТ! Източват ти банковата карта от джоба

Измамниците стават все по-изобретателни в опитите да ни откраднат парите. Те могат да източат банковата ни карта не само когато я сложим в банкомата да теглим пари, а дори когато тя стои в портфейла в задния ни джоб. „Това най-често се случва в градския транспорт и метрото”, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред bgonair. По думите му, практиката не е нова, а е от няколко години.

За съжаление България е в челните позиции по престъпления, свързани с източването на банкови карти и използването на скиминг устройства. С това сме печално известни по целия свят. Нашите измамници си докарват добри приходи особено по туристическите дестинации, където има много чужденци. Затова и са готови да инвестират във всякакви нови технологии.

Тази, която се използва за точене на карти през джоба, не е нова, посочи Тулев. По думите му, тя струвала около 7000 долара. Имало практика и да се дава под наем срещу комисионна. „Целта е с нея да се направят колкото се може повече трансакции, за да си избие парите”, обясни експертът.

По думите му, модата за с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели да създадат повече сигурност.

Българи, арестувани през 2016 г. на о-в Бали за източване на кредитни карти. Нашенците са сред най-изкусните представители на този вид престъпност

Как да предпазим банковата си карта от източване? „Решението е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Тя струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите", обясни Тулев.

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си, особено онези, на които пише Update. Както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.