Нова партия се роди в Беларус

Задачите на организацията трябва да включват провеждане на конституционна реформа

Свят
11:13 - 01 Септември 2020
810
Нова партия се роди в Беларус

Членът на Президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция Мария Колесникова обяви в понеделник създаването на нова политическа партия "Вместе" (Заедно).

"Аз, Мария Колесникова и членове на щаба на Виктор Бабарико днес обявяваме създаването на политическа партия" Заедно ". В близко бъдеще ще бъдат подадени документи за регистрация. Ще се обединим и ще бъдем още по-силни", каза тя във видео съобщение.

"Днес ние формираме ново, добросъвестно и отговорно беларуско общество. Изправени сме пред нови предизвикателства и искания и трябва да отговорим на тях. Страната е в политическа и социално-икономическа криза и заедно знаем как да излезем от тази криза. Стотици и хиляди беларуси, талантливи професионалисти, са готови да поемат отговорност и да изградят заедно нова Беларус ", каза Колесникова.

Във видеосъобщението беше показан и видеоклип с участието на белоруския опозиционен лидер Виктор Бабарико, който беше задържан по подозрение за организиране на незаконни дейности в "Белгазпромбанк" и в момента се намира в следствения арест на КГБ на Беларус. Във видеоклип, записан, вероятно преди ареста на Бабарико, той говори за необходимостта от създаване на "организационна форма", в която да бъдат обединени всички привърженици на опозицията.

Според него задачите на тази организация трябва да включват провеждане на конституционна реформа, работа за подобряване на икономическото положение, както и предоставяне на хората "възможност да покажат своята гражданска позиция".