Нова присъда за ЧСИ Тотко Колев, продал танкера "Бадр"

Съдебният изпълнител получи условно наказание за имотна измама край село Емона

Общество
12:38 - 15 Януари 2021
2159
Нова присъда за ЧСИ Тотко Колев, продал танкера "Бадр"

Частният съдебен изпълнител от Бургас Тотко Колев, станал известен със скандалната продажба на либийския танкер "Бадр", бе признат за виновен и осъден на 1 г. и 6 м. условно, но по друго дело - за нарушаване на служебните си задължения при продажба на имот, с което ощетил община Несебър с близо 100 000 лв.

Става дума за продажба на имот в землището на село Емона през 2008 г. Според обвинителния акт подсъдимият Колев издал постановление, с което възложил недвижимия имот на взискателя Илия Илиев без да прати писмо до Службата по вписвания в Несебър с искане да бъде наложена възбрана. Преди това Колев вписал въпросния терен, собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Бисер Бонев, с което ощетил морската община.

Частният съдебен изпълнител е признат за виновен в това, че в периода 11.12.2007 г. - 14.05.2008 г., в Бургас, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, нарушил служебните си задължения с цел да набави имотна облага за взискателя Илиев по изпълнително дело, от  което са настъпили значителни вредни последици.

Държавното обвинение поиска за Колев условна присъда от 3 г. с 5 г. изпитателен срок, както и лишаване от право да заема длъжността частен съдебен изпълнител за срок от 5 г.  Защитата пък настоя за оправдателна присъда.

Определението на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок.