Нова стачка на кабинния персонал на „Райънеър“ в Испания

Компанията отказва да поднови преговорите за постигане на съгласие по нов колективен трудов договор

Новини
12:29 - 08 Август 2022
2218
Нова стачка на кабинния персонал на „Райънеър“ в Испания

Кабинният персонал на „Райънъер“ (Ryanair) е призован да се включи в нова стачка, която започва от днес (8 август) и която се очаква да продължи до 7 януари 2023 година, съобщи Испанското радио и телевизия (РТВЕ).

Стачните действия ще са 24-часови и ще се провеждат между понеделник и четвъртък всяка седмица.

Зад призива на синдикатите към протестни действия стои отказът на „Райънеър“ да поднови преговорите за постигане на съгласие по нов колективен трудов договор, който да се прилага за всички кабинни екипажи на компанията в Испания. 

Общият съюз на трудещите се (USO) уверява, че разговорите с нискотарифния превозвач са напълно прекъснати и „Райънеър“ няма никакво намерение да седне отново на масата за преговори.

Синдикатът обясни в комюнике кои са трите основни мотива за стачката. Първият е искането за прилагане на задължителните минимуми, заложени в испанското трудово и синдикално законодателство за целия кабинен персонал на „Райънеър“ и в десетте испански бази – Мадрид, Малага, Барселона, Аликанте, Севиля, Палма де Майорка, Валенсия, Жирона, Сантяго де Компостела и Ибиса. 

Това означава, че има редица основни трудови права, които не могат да са обект на преговори – 22 работни дни отпуск годишно,

14 законово регламентирани празнични дни, спазване на закона за предотвратяване на трудови рискове, уточняване и съкращаване на работното време, изплащане на заработеното отпреди пандемията, слагане на край на незаконното назначаване на служители и зачитане на законното право на стачка на персонала.

На второ място е искането за връщане на работа на 11-те служители, които са било освободени при предишните стачни действия през юни и юли, за да се признае законното им право на протест.

Третото искане е архивирането на всички досиета за налагане на санкции на около 100 служители, участвали в предишните стачки. 

Министерство на транспорта, мобилността и градоустройството фиксира минимални услуги, които могат да достигнат 85 на сто, какъвто е случаят с вътрешните полети до и от територии извън полуострова.