Нова телефонна измама: Циганка с бебе на ръце плаче, че мъжът й е под карантина в чужбина

Ексклузивно
20:22 - 24 Март 2020
5515
Нова телефонна измама: Циганка с бебе на ръце плаче, че мъжът й е под карантина в чужбина

Журналистът Венцислав Лаков, който е и бивш депутат, алармира за нова телефонна измама, на която самият той се вързал в разгара на епидемията от коронавирус. Верен на репортерския си инстинкт обаче колегата направил собствено разследване и установил каква е истината. Lupa.bg предлага неговия разказ от първо лице, публикуван във фейсбук:

"Предупреждавам за нова телефонна измама. Този път към държавни институции и медии:
Обади ми се гражданка с проблем, че съпругът и е под карантина. Бил международен шофьор, а тя с бебето били също под карантината. Каза, че нямали пари за храна, щото са под наем в Благоевград, където работел съпругът. Нямали и приятели в града, общината не реагирала. Той не можел да излиза да си търси парите, щото полицията ги проверявала. Бедствали.

Вързах се на тази "драма". И потърсих колеги от медиите, за да помогнем. Задействахме БЧК да им предостави на адреса комплект храни. Госпожата отново се обади, не беше доволна от доставените продукти.

След репортерска проверка се оказа, че гражданката е циганка със съпруг, който е бил в германски затвор, където за него се грижели по-добре. Гражданката иска пари в извънредното положение.
Името, с което се представи, е Илияна Георгиева, с тел. 359877370477. Благодаря ви, колеги от Благоевград и София."