Нова теория: Извънземните избират Венера

Американски учен смята, че там може да има живот

Мистика
23:06 - 19 Октомври 2023
7553
Нова теория: Извънземните избират Венера

Венера, известна със своите изгарящи температури и токсична атмосфера, може да се превърне в убежище за извънземни форми на живот. Ученият от НАСА д-р Мишел Талер, научен сътрудник в американския Център за космически полети Годард, е автор на амбициозната хипотеза, че в атмосферата на Венера могат да бъдат открити признаци на извънземен живот.

В интервю за The Sun д-р Талер споделя своето убеждение: „Виждаме възможни признаци на живот в атмосферата на Венера. Сега виждаме в атмосферата на Венера нещо много подобно на това, което може да бъде произведено от бактерии".

Венера, макар и наречена „близнакът на Земята“ поради сходния си размер и структура, е коренно различна от нашата планета с екстремните си условия. Високите температури, достигащи 475 градуса по Целзий, както и агресивната атмосфера, състояща се от сярна киселина и въглероден диоксид, правят повърхността на Венера изключително враждебна за живота.

Д-р Талер обаче не смята, че това изключва наличието на живи организми. Тя се позовава на откриването на "възможни признаци на живот" в атмосферата на планетата, които могат да бъдат произведени от микроби.

Тази теория озадачава някои учени, включително професор Доминик Папино, астробиолог от Университетския колеж в Лондон. Той отбелязва, че химическите реакции, свързани с живота, изискват течна вода и идеята за живот на Венера му се струва трудна.

Въпреки това, както д-р Талер, така и професор Папино са съгласни, че ледените луни на нашата слънчева система могат да осигурят по-благоприятни условия за потенциален микробен живот. Учените активно изследват луни като Европа (луна на Юпитер) и Енцелад (луна на Сатурн) като места, където биха могли да съществуват подобни форми на живот.