Нова TikTok простотия: Деца катерят паметник във Варна

Актуални новини
17:14 - 31 Август 2021
2012
Нова TikTok простотия: Деца катерят паметник във Варна

Група младежи публикува в социалната мрежа TikTok поредната простотия - видеоклип, на който се вижда как влизат през разбития вход в помещенията под паметника  на българо-съветската дружба във Варна. След това се качват по стълбището, което не е обезопасено и стигат до най-високата точка на монумента на над 20 метра. Достъпът там е забранен.

Преди повече от 30 години на двата входа бяха поставени метални решетки, които често са къртени от младежи, търсещи екстремни преживявания. Това е поредният им опит да стигнат до най-високата точка на паметника, навярно за да докажат с безразсъдната си постъпка колко са смели. Част от видеоклипа е заснет през нощта, което е още по-опасно.

Под паметника има бомбоубежище и няколко помещения, които не се поддържат от години и влизането там е забранено и опасно. Преди време те са били свърталище на наркомани и бездомници, а днес са място за любителите на адреналина сред младежите. Монументът е държавна собственост, предаде „Монитор“.

„По тази причина държавата в лицето на Областна управа плаща всеки месец такса на фирма за охрана на паметника и не толкова на самия обект, колкото за сигурността и здравето на гражданите, които го посещават“, коментира пред БНТ областният управител на Варна Марио Смърков.

Вандали често разбиват металната врата и решетката на входовете. От община Варна заявяват, че след сигнал, на добра воля са затворили проходите към вътрешността на съоръжението, за да предотвратят инциденти.

„Въпреки всичко. пак има вандали - режат, предполагам, с акумулаторни машинки и правят отвори, за да влизат. Това са предимно тийнейджъри“, казва Жоро Георгиев от Община Варна.

"След като сезирахме институциите, металната решетка беше отново заварена, а входът към вътрешната част на паметника - затворен. В района на паметника няма видеонаблюдение. Така тези, които търсят екстремни преживявания, остават ненаказани", каза още той.

Варненци припомнят как през годините неведнъж е имало подобни доказателства за „героизъм“ с боядисването на някои елементи от съоръжението, както и поставянето на качулки върху главите на някои от фигурите от композицията на паметника.

„По тази причина ще настоявам да се извърши проверка и да се вземат съответните мерки за повишаване на нивото на тази безопасност от охранителната фирма“, заяви областният управител. От община Варна призоваха родителите да обръщат повече внимание на децата си.

„Колкото и да обезопасяват държавата и общината, родителите трябва да си контролират децата. Щом има поставени решетки, значи нямаш работа там, не трябва да влизат. Не трябва да чупят и да рушат“, казва Иван Тобиев. За да се избегнат инциденти, служители на полицията и жандармерията правят денонощно обходи на паметника.

Само преди няколко дни пък стана ясно, че в други градове деца лягат на пешеходни пътеки отново заради подобно предизвикателство.