Нова трамвайна линия ще обикаля почти цяла София

Мотрисите тръгват от 7 май

Новини
13:30 - 12 Април 2024
46292
Нова трамвайна линия ще обикаля почти цяла София

От 7 май гражданите и гостите на София ще могат да ползват нова трамвайна линия. Нейният номер е 15 и ще свързва кварталите „Бъкстон“ и „Хладилника“.

Целта ѝ е да подсили най-натоварените линии – 5 и 10.

Предложението за разкриването ѝ бе входирано преди седмица от зам.-транспортния кмет Илиян Павлов и общински съветници от ПП-ДБ-СС (Борис Бонев, Андрей Зографски и Гергин Борисов).

На заседанието на Столичния общински съвет докладът бе подкрепен със 46 гласа „за“ и един въздържал се без дебати.

Новата трамвайна линия 15 прави почти пълен кръг на града. Маршрутът й ще започва в ж.к. „Бъкстон“, преминава през бул. „Цар Борис III, пл. „Македония“, ул. „Алабин“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Джеймс Баучер“, бул „Черни връх“ до метростанция Витоша.

Новият маршрут обединява най-натоварените трамвайни коридори в града и възстановява липсващата връзка между бул. „Цар Борис III” и ул. „Граф Игнатиев“. Исторически назад във времето такава връзка е съществувала, но е била прекъсната.

В делник и празник интервалът на движение на трамвай №15 ще е през 15 минути през по-голяма част от деня, като последните курсове ще са през 25 мин.

За да се оптимизира обслужването в общата отсечка от пл. „Македония“ до метростанция „Витоша“ обслужването на линия 10 ще се намали с 2 коли в пиковите часове. За компенсиране е предвидено по бул. „Ал. Стамболийски“ увеличение на колите на
трамвайна линия 8 с една кола в пикови часове.