Нова вълна от арести в Беларус

Около 35 000 са задържани досега в цялата страна след изборите

Свят
12:57 - 13 Август 2021
1657
Нова вълна от арести в Беларус

Беларуските власти задържаха над 20 души при последната вълна от арести, като продължиха мащабните си репресии срещу инакомислието една година след оспорваните президентски избори, предава АФП.

Андрей Дмитриев, конкурент на президента Александър Лукашенко на изборите на 9 август 2020 г., беше сред временно задържаните за разпит. Не е ясно дали е обвинен.

Ихар Лященя, бившият посланик на Беларус в Словения, беше арестуван по обвинение в „организиране на масови безредици“, обвинения, които предвиждат наказание лишаване от свобода до 8 години. Когато избухнаха протестите след изборите, Лященя публично разкритикува репресиите срещу демонстрантите и беше лишен от ранга си от Лукашенко.

Центърът за права на човека „Вясна” изброява 24 ареста в сряда и четвъртък, които включват адвокати, политически и екологични активисти, които са били част от гражданската инициатива „Сход” (Асамблея), предназначена да насърчи националния диалог.

Светлана Тихановская реагира на ареста на Дмитриев в Туитър, като написа, че „Лукашенко методично тероризира всеки, който се осмели да се изправи срещу него, особено политици и активисти“.

„Трябва да спрем тези репресии“, добави тя.

Около 35 000 са арестувани досега в цялата страна след изборите, като някои подробно описват случаи на изтезания.

Стяпан Латипау, активист, който се наръга във врата с писалка в съдебната зала през юни в знак на протест срещу политическите репресии, описа в изявление на съда в четвъртък ареста му от „маскирани мъже“ в средата на септември 2020 г. и побоите, които е претърпял.

Според групата в момента в страната има 631 политически затворници.