Нова военна помощ за Киев: България изпраща боеприпаси на Украйна

Новият пакет ще бъде депозиран още днес в Министерския съвет

Топ
21:24 - 22 Юли 2024
4227
Нова военна помощ за Киев: България изпраща боеприпаси на Украйна

България изпраща нова помощ за Украйна. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов на конференция по повод 75-тата годишнина от създаването на НАТО.

Той допълни, че новият пакет ще бъде депозиран още днес в Министерския съвет.

Както и досега украинската страна е отправила искане, а във военното министерство са го подложили на анализ, стана ясно от думите на министъра.

„Оказа се, че има нещо, което е в излишък и е ненужно за българската армия. Това са бойни боеприпаси от определени видове - стрелкови боеприпаси, артелиерийски боеприпаси и други“, каза министърът на отбраната.

Запрянов уточни, че България ще получи финансова компенсация от съюзна държава, по европейския фонд за мир или от САЩ. И уточни, че нашата страна подпомага Украйна, но няма да снижи бойната си способност, и затова няма да снеме от дежурство С 200 и С 300.

Форумът е организиран от Атлантическия клуб. Президентът на организацията Соломон Паси, изненадващо обяви, че София изпраща нов посланик в Киев - бившият военен министър във второто правителство на ГЕРБ - Николай Ненчев.

„Вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, министър Николай Ненчев. Успех на мисият“, заяви Соломон Паси.

Източници от министерството на външните работи потвърдиха за bTV, че процесът за назначението на Ненчев е започнал. Идеята е неговата позиция да бъде временно управляващ българската мисия в Киев.