Нова здравна реформа предлагат от БСП

От Видин, Враца и Монтана вече протестират. Не може така, заяви пред симпатизанти Корнелия Нинова

Актуални новини
15:43 - 02 Юли 2019
2063
Нова здравна реформа предлагат от БСП

Предложение към колегите си от всички партии за спешно решаване на въпроса "здравеопазване" отправи в Кюстендил днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, която участва в изнесено заседание на ръководството на Изпълнителното бюро на БСП, пише БТА.

Нинова направи заявката си на пресконференция след заседанието. Според Нинова здравеопазването в момента се оказвало големият проблем и той трябвало да бъде разрешен преди бюджетната процедура през есента.

Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на проблемите, каза Нинова.

"Вече не е достатъчно само да констатираме проблема, да критикуваме грешките, затова - каним ги на разумен разговор. Ние слагаме на масата своите предложения, нека те да дадат техните и да намерим разумния изход от тази ситуация", каза председателят на БСП. Нинова припомни, че в Дупница беше закрито отделението по хемодиализа, предстои закриване на ортопедията и хирургията, а може би и АГ-отделението. В Кюстендил вече три отделения са закрити, а от вчера и още едно - инфекциозно.

"Видин, Враца и Монтана вече са на протести по същата причина - закриване на отделения в болниците", заяви още соц-лидерът.

От БСП предлагат да бъде приета Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, стипендии за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент след това завършилите да работят пет години в България и финансиране на специализации в чужбина, с подобен ангажимент.