Нова Зеландия налага санкции на Газпром

До момента страната е наложила санкции на повече от 650 руски граждани

Русия
11:29 - 07 Юни 2022
1715
Нова Зеландия налага санкции на Газпром

Правителството на Нова Зеландия обяви нов пакет от санкции срещу "Газпром" и някои други руски държавни компании и отбранителни организации. Съобщението беше направено от външния министър на страната Наная Махута в изявление, публикувано на правителствения уебсайт.

"Дружествата, които са обект на санкции, се контролират от правителството на руския президент Владимир Путин и са от стратегическо значение за Русия", посочва Махута в изявлението си, като отбелязва, че новият списък със санкции включва 38 руски и 6 беларуски дружества.

Министърът отбеляза, че "най-голямата руска компания и ключов източник на приходите от износ на Русия от продажбата на газ, Газпром", попада в обхвата на новите ограничения. "Наложихме санкции и на структури, които произвеждат оръжия и създават военни и отбранителни технологии като част от руския военно-промишлен комплекс", уточни тя.

До момента Нова Зеландия е наложила санкции на повече от 650 руски граждани, включително на президента Владимир Путин и членовете на руската Държавна дума, както и на 93 от най-големите предприятия и организации в страната.