Нова Зеландия разделена преди исторически вот за марихуаната

Премиерът многократно отказа да обяви дали ще подкрепи промяната

Свят
13:15 - 25 Септември 2020
1467
Нова Зеландия разделена преди исторически вот за марихуаната

Новозеландците разделени преди референдум за легализиране на марихуаната за развлечение следващия месец, информира "Ройтерс".

Ако предложението бъде прието, Нова Зеландия ще е едва третата страна в света след Уругвай и Канада, която легализира употребата и продажбата на канабис и първата в Азия. Референдумът ще се проведе на 17 октомври, когато ще са и парламентарните избори. Премиерът Джасинда Ардърн ще се бори за втори мандат.

Ардърн е фаворит да спечели изборите, но гражданите на страната са силно разделени за канабиса. Социологическо проучване на Horizon Research от по-рано този месец показва, че 49,5% подкрепят легализиране на канабиса, а 49,5% са против. 1% не са отговорили.

Премиерът многократно отказа да обяви дали ще подкрепи промяната. Тя заявява, че не иска да повлияе на решението.

Според предложения законопроект лицензирани търговци на марихуана ще могат да продават до 14 грама канабис на човек всеки ден, като клиентите трябва да са на възраст над 20 г. Позволява се на хората да пушат марихуана в частни имоти или на разрешени места. Всеки ще може да отглежда до две растения.

Както се вижда в Канада, Уругвай и почти дузина американски щати, които са легализирали канабиса за медицински и развлекателни цели, фармацевтичните компании и други фирми се очаква да влязат на пазара с нови продукти.

Комисия към правителството излезе с доклад, в който се посочва, че повече от 400 кофи шопа може да доставят 49,7 тона канабис, консумиран в Нова Зеландия всяка година.