Нова Зеландия с нови санкции срещу 48 руски граждани

Русия
12:29 - 22 Август 2022
1420
Нова Зеландия с нови санкции срещу 48 руски граждани

Правителството на Нова Зеландия прие нов пакет от санкции срещу 48 руски граждани във връзка със ситуацията в Украйна.

"Нова Зеландия ще наложи санкции срещу длъжностни лица, назначени от Кремъл да управляват окупираните територии на Украйна. Новите ограничителни мерки са насочени към политически и военни фигури в администрациите на Донецка и Луганска област и засягат 48 служители и едно юридическо лице", заяви министърът на външните работи на страната Наная Махута в изявление, публикувано на уебсайта на правителството на страната.

Махута уточни, че санкциите на Нова Зеландия ще се разпространят и върху онези, които са били назначени за "министри и кметове на завзетите региони или са заели други длъжности и насърчават интеграцията на тези региони с Русия".

Министърът също така припомни, че новият закон за санкциите срещу Русия, приет единодушно от новозеландския парламент през март, "предвижда широк спектър от мерки, включително забрани за пътуване, замразяване на активи, забрани за финансови трансакции и забрани за преминаване на кораби или самолети през границите на Нова Зеландия".

До момента Нова Зеландия е наложила санкции на повече от 800 руски граждани, включително на руския президент Владимир Путин и депутати от Държавната дума, както и на 93 от най-големите предприятия и организации в страната.