Нова Зеландия се отказва от забраната на пушенето

Бъдещият министър на финансите заяви, че мерките на предишното правителство биха намалили значително данъчните приходи

Новини
14:48 - 27 Ноември 2023
2293
Нова Зеландия се отказва от забраната на пушенето

Кампании за обществено здраве и забрана на тютюнопушенето заявиха в понеделник, че планът на Нова Зеландия за отмяна на законите, които ще забранят продажбата на тютюн за бъдещите поколения, застрашава живота и излага на риск международните усилия за ограничаване на тютюнопушенето, предава Ройтерс.

Новата дясноцентристка коалиция в страната планира да отмени законите, въведени от предишното водено от лейбъристите правителство, става ясно от коалиционните споразумения, публикувани в петък.

Пакетът от мерки предвиждаше забрана за продажба на тютюн на всеки, роден след 1 януари 2009 г., намаляване на разрешеното количество никотин в тютюневите изделия и намаляване на броя на търговците на дребно, които могат да продават тютюн с над 90%.

Това бяха едни от най-строгите правила за борба с тютюна в света.

Впоследствие в Обединеното кралство беше предложена забрана на тютюнопушенето за бъдещите поколения, като други страни също обмисляха подобни правила.

"Това е голяма загуба за общественото здраве и огромна победа за тютюневата индустрия - чиито печалби ще бъдат увеличени за сметка на живота на новозеландците", каза Бойд Суинбърн, съпредседател на Health Coalition Aotearoa (HCA) в Нова Зеландия.

HCA посочи академични изследвания, според които законите биха могли да

спестят около 1,3 милиарда долара разходи на здравната система за 20 години и да намалят смъртността.

Отделът на министър-председателя и кабинета на Нова Зеландия не отговори веднага на искане за коментар извън обичайното работно време в страната.

Сара Джаксън, главен научен сътрудник в групата за изследване на тютюна и алкохола към London University College, каза, че решението може да застраши плановете в други нации.

"Има риск обратният завой на Нова Зеландия да накара политиците в Англия да преосмислят (своите планове)", каза тя.

Коалиционното правителство на Нова Зеландия също така ще облага с данък само продуктите за пушене 

и ще реформира разпоредбите за алтернативи като електронните цигари, включително забрана на електронните цигари за еднократна употреба и по-строги наказания за тези, които продават тютюневи изделия на непълнолетни клиенти, според документите.

Бъдещият министър на финансите Никола Уилис каза пред Newshub Nation в Нова Зеландия, че мерките на предишното правителство биха намалили значително данъчните приходи.