Нова Зеландия ще ваксинира само с "Пфайзер"

Министър-председателката Джасинда Ардърн обяви днес промяната в стратегията

Свят
11:13 - 08 Март 2021
2195
Нова Зеландия ще ваксинира само с "Пфайзер"

Нова Зеландия съобщи, че ще използва само ваксината на "Пфайзер" за имунизиране на гражданите си срещу коронавируса, отказвайки се от първоначалните планове да ползва четири различни ваксини, предаде АП.

Министър-председателката Джасинда Ардърн обяви днес промяната в стратегията, обяснявайки я с ефективността на ваксината на "Пфайзер". Тя изтъкна, че така всички новозеландци ще имат по-лесен и по-справедлив достъп до една и съща ваксина.

Основание за това решение обаче отчасти може да е и забавянето в процедурата по одобряване на ваксините. Досега здравните регулатори в страната са одобрили единствено препарата на "Пфайзер" и проучват още две ваксини, посочва АП.

Ардърн каза, че Нова Зеландия е купила 10 милиона дози от ваксината на "Пфайзер", което е достатъчно за имунизирането на 5 милиона жители с необходимите две дози. Ардърн уточни, че се очаква по-голямата част от поръчаните количества да бъдат доставени през втората половина на годината.

До момента Нова Зеландия е ваксинирала само няколко хиляди души. Властите овладяха разпространението на вируса и ваксинирането не се смята за толкова належащо, колкото в много други страни.