Нова Зеландия удължи блокадата над Окланд с 12 дни

Властите в страната се борят с ново разпространение на коронавируса

Свят
13:10 - 14 Август 2020
284
Нова Зеландия удължи блокадата над Окланд с 12 дни

Нова Зеландия удължи блокадата над най-големия град в страната Окланд с най-малко 12 дни, обяви премиерът на страната Джансинда Ардърн, докато властите се борят с ново разпространение на коронавируса, информира АФП.

Ардърн каза, че кабинетът е решил блокадата да бъде удължена с още 12 дни, което означава общо 14 дни, след като първоначално бе въведена за два дни.

След като четирима души бяха потвърдени с положителна проба за коронавирус - първи случаи в страната от 102 дни - Нова Зеландия засече огнище с 30 случая. Повечето от тях са около Окланд - град с 1,5 милиона души, които са призовани да си останат по домовете.

Два случая са потвърдени в град Токороа, на около 210 километра южно от Окланд.

Властите все още се опитват да установят как коронавирусът се е върнал в Нова Зеландия, която си спечели похвали по света заради ефективните действия в борбата с вируса.

Ардърн отбеляза, че тестове са показали, че няма връзка между това огнище и внесените от чужбина случаи, както и с първата вълна. Но тя изрази оптимизъм, тъй като според нея новото огнище бързо е засечено и ще бъде овладяно. След мащабно тестване и проследяване е установено, че най-ранният случай е от 31 юли.