Нова Зеландия впряга военните срещу коронавируса

Две заразени жени пристигнаха от Англия и вбесиха премиера Джасинда Ардерн

Свят
13:16 - 17 Юни 2020
3583
Нова Зеландия впряга военните срещу коронавируса

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви, че страната е допуснала неприемлив провал в борбата срещу коронавирусната пандемия. Тя мобилизира армията в помощ на властите. Тихоокеанската държава дълго време беше давана за пример в борбата срещу вируса, а по-рано през този месец Ардерн заяви, че Нова Зеландия е победила пандемията. След това обаче, за първи път от три седмици, в островната страна бяха регистрирани нови случаи на коронавирусна инфекция.

Става въпрос за две жени, които са се завърнали от Великобритания. Заразените жени са били допуснати свободно да се движат в страната, въпреки че е трябвало да спазят карантина. Те са я нарушили и дори не са били тествани първоначално, въпреки че една от тях е имала леки симптоми. Джасинда Ардерн заяви, че това не е трябвало да се допуска и мобилизира армията за контрол над хората, които са под карантина.

„Моето мнение е, че се нуждаем от увереността и дисциплината, които военните могат да ни осигурят”, заяви Ардерн. По нейните думи двата случая на COVID-19 представляват „неприемлив” пропуск в системата. Няма оправдание за това, посочи още премиерът на Нова Зеландия. Тя каза, че ще бъде въведен и по-стриктен контрол на граничните съоръжения.

Нова Зеландия през миналата седмица вдигна всички социални ограничения, като остави в сила само стриктния граничен контрол. Двете заразени жени са били в помещение за изолация в Окланд, но са получили специално разрешение да го напуснат, за да посетят умиращ родител. В Нова Зеландия има малко над 1500 случая на коронавирус. Междувременно Австралия обяви, че планира да отвори границите си за международни пътници едва през следващата година.