Нова Зеландия забранява износа на живи животни по море

Новини
17:01 - 28 Септември 2022
1189
Нова Зеландия забранява износа на живи животни по море

Нова Зеландия забранява износа на добитък по море от април 2023 г., позовавайки се на опасения за хуманното отношение към животните, съобщи Ройтерс. 

Забраната, която ще засегне основните търговски партньори на страната, включително Австралия и Китай, беше разработена, след като кораб, отплавал от новозеландския бряг с близо 6000 крави и 43 души екипаж, се преобърна през 2020 г. край Япония.

Министърът на земеделието Деймиън О'Конър каза, че законодателството, забраняващо износа, ще защити репутацията на Нова Зеландия като световен лидер в стандартите за хуманно отношение към животните.

„Този ​​законопроект укрепва и надгражда репутацията на Нова Зеландия като безопасен и етичен производител на висококачествени хранителни продукти“, коментира той, добавяйки, че въздействието върху износа ще бъде слабо.

Износът на живи животни по море е донесъл около 0,2 процента от приходите от износ на първичния сектор на Нова Зеландия на стойност около 60 милиона новозеландски долара (33,58 милиона долара) годишно между 2015 и 2019 г.

Все още е разрешен износът на живи животни с въздушен транспорт.