Новак Джокович демонстрира класа и на турнир по голф

Спорт
11:48 - 28 Септември 2023
1661
Новак Джокович демонстрира класа и на турнир по голф

Лидерът в тенис ранглистата на АТР Новак Джокович може и да е печелил шест пъти Мастърса в Рим, но сега се наложи да смени ракетата със стик или дори пълна голф екипировка. Защото е поканен да участва в Мача на звездите по голф, който предшества 44-ото издание на Райдър Къп.

Райдър Къп е състезание по голф за мъже между отбори от Европа и Съединените щати, което се провежда на всеки две години. Домакинството се разменя за всяко издание и през 2023-а година ще се проведе в Рим. Турнирът носи името на английския бизнесмен Самюъл Райдър, който дари трофея при основаването му.

Сърбинът, който триумфира на Ю Ес Оупън и вдигна 24-а титла от Големия шлем, играе заедно с голфър номер 1 при спортистите с увреждания Кип Попърт. Селекционер на тима е Колин Монтгомъри, който беше включил в състава и уелската футболна легенда Гарет Бейл.

"Това е огромна чест, златна възможност и преживяване, което може да ти се случи веднъж в живота. Благодаря на всички фенове, които дойдоха и ни създадоха малко повече напрежение. Това е просто yникално изживяване", заяви нервно изглеждащият 36-годишен тенисист.

Със стотици зрители по трибуните и още няколко десетки покрай трасето, Джокович най-напред излезе, за да удари топката с тенис-ракета, но след това с усмивка се върна и си взе стик за голф. След като направи няколко репетиционни замаха, подкрепени от публиката с възгласи Оле, най-накрая той стреля, изпращайки топката по трасето, издувайки бузи и с тежка въздишна на облекчение. Джокович и Поперт пък бяха изправени срещу испанския пилот от Формула 1 Карлос Сайнс-младши, който спечели Гран При на Сингапур в своя спорт, и италианския G4D-голфър Томазо Перино.

Иначе в мача на професионалните голфъри тимът на САЩ гледа към първата си победа от 1993-а година насам. Американците изпратиха доста сериозна селекция за тази среща, включващ звезди като Рори Макилрой, Джон Рам.

Но капитанът на САЩ Зак Джонсън смята, че теренът ще бъде предизвикателство и за двата отбора. Люк Доналд, който е капитан на Европа, е подредил игрището в предизвикателни фарватери и наказателни падини.