НОВАТА ЧУМА: Елени ни докарват "зомби" пандемия

Заразата се увеличава в Северна Америка, Скандинавия и Южна Корея

Здраве
17:30 - 06 Март 2024
8099
НОВАТА ЧУМА: Елени ни докарват "зомби" пандемия

Учени бият тревога за разпространението на „зомби болестта на елените“ на фона на опасения, че може да еволюира, за да зарази хората. Тя се разпространява сред дивата природа. Но учените не са постигнали съгласие дали болестта може да се разпространи и при хората, пишат от Би Би Си.

Болестта на хроничното изтощение е вид прионна болест според центровете за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати. Това е невродегенеративно състояние, което заразява дивите животни, включително елените. Все още не са докладвани случаи при хора, но наскоро беше потвърдена при елени, както и лосове в Канада, след като бяха докладвани случаи в Национален парк „Йелоустоун“ в Съединените щати.

Въпреки това, тъй като заразата се увеличава в Северна Америка, Скандинавия и Южна Корея, някои експерти са притеснени, че може да се разпространи и сред човешкия вид. Те основават опасенията си на експериментални проучвания, историята на други прионови заболявания, предаващи се от животни на хора (което е изключително рядко) и потенциалните въздействия от изменението на климата.

„Досега не е имало предаване от елени или лосове на хора“, казва Дженифър Мълинакс – доцент по екология и управление на дивата природа в Университета на Мериленд. „Въпреки това, като се има предвид естеството на прионите, Центърът за контрол и превенция на заболяванията и други агенции подкрепиха всички усилия за запазване на всяка прионна болест извън хранителната верига“.

Изследователите продължават да проучват дали е възможно предаване от животно на човек

Какво представлява болестта на зомби елените и какви са симптомите? Болестта на хроничното изтощение се предава при дивите рогати животни, които са копитни преживни бозайници, като елени, северни елени и лосове. Въпреки че е инфекциозно заболяване, хроничното изтощение не се причинява от бактерия или вирус. Симптомите включват загуба на тегло, прекомерно пиене и уриниране, лош баланс и координация, увиснали уши и затруднено преглъщане. А то може да доведе в крайна сметка до пневмония и смърт. Класическите симптоми – образът на некоординирано, препъващо се и лигавещо се животно – са довели до термина „зомби еленова болест“. Симптомите могат да закъснеят с месеци или години, което затруднява поставянето на правилна диагноза.

Настоящите доказателства не показват, че болестта на хроничното изтощение може да се разпространи при хората, когато ядат месо от заразено животно, срещат заразени диви животни или пият, или докосват замърсена почва и вода. Но изследователите продължават да проучват дали е възможно предаване от животно на човек.

Прионните заболявания, наричани още трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, присъстват при хората. Те включват болестта на Кройцфелд-Якоб, която е наследствено състояние, и вариант на болестта на Кройцфелд-Якоб. Изследователите вече потвърдиха, че последното се причинява от същия инфекциозен агент, който води до спонгиформна енцефалопатия по говедата, наричана още болестта „луда крава“.