Новата фикция на Мъск - да прати 100 души на Марс

Актуални новини
13:15 - 08 Юни 2020
1438
Новата фикция на Мъск - да прати 100 души на Марс

Милиардерът Илон Мъск съвсем сериозно си е поставил за цел да колонизира Марс. Това става ясно от мейл, който е изпратил до своите служители в SpaceX. В него предприемачът казва, че ракетата за колонизиране на Марс - Starship, вече е основен приоритет на SpaceX. Същевременно Мъск призовава за "драматично и незабавно ускоряване на напредъка на супер тежката ракета", съобщава CNBC. 

В последните няколко години SpaceX е създал няколко прототипа на ракетата Starship. Изпробвани са били резервоарите, новите метанови двигатели, но успехът е променлив - не малка част от прототипите се взривявали. 

Работата по проекта определено трябва да бъде ускорена, защото Мъск планира комерсиалните полети на Starship да започнат още през 2021 г. Предвижда се първоначално те да са околоземни или окололунни. В последствие са предвидени кацания на Луната и Марс.

Starship ще е най-големия космически кораб, създаван някога. Той ще може да превозва 100 души. За сравнение - капацитетът на сегашните космически кораби не надвишава 6 души, а до скоро бе ограничен до едва 3.

Марсианската ракета на Мъск ще се отличава и с корпуса си от стомана. Тя отново ще може да се приземява и използва повторно. 

Финалният план на Мъск е да създаде достатъчно голяма флотилия от ракетите Starship, за да може да изпрати ресурси и хора на Марс, които да основат първата колония на друга планета.