Новата мутация на делта варианта, засечена и в Русия

По данни на британските учени новият вариант може да бъде 10-15% по-заразен

Русия
11:48 - 21 Октомври 2021
1153
Новата мутация на делта варианта, засечена и в Русия

Нова мутация на коронавируса, с име AY.4.2, е засечена вече и в Русия.

Вирусолози предполагат, че това ще е следващият силно заразен щам на вируса, каза ръководителят на научната група за разработване на нови методи за диагностициране на човешки заболявания в Централния изследователски институт на Епидемиология на Роспотребнадзор Камил Хафизов, цитиран от "Новости".

По данни на британските учени новият вариант може да бъде 10 -15% по-заразен от класическия вече вариант на делта щама. Има съмнения, че мутацията е същата, за която британският здравен министър Саджид Джавид призна преди няколко дни, че се разпространява и на Острова. 

"Вариант AY.4.2 на делта вече е открит в изолирани случаи в Русия, както следва от резултатите от секвенирането на геномите на коронавирус SARS-CoV-2, депозирани в базата данни VGARus. Някои кръгове на руските учени наричат новия вариант на гена "Делта+". Той уточни, че версия AY.4.2 е един от многото вариации на Делта.

Смята се обаче за висока вероятността новият вариант да се разпространи широко в Русия. Счита се, че именно тази мутация е виновна за запазването на високите нива на разпространение на вируса не само в Русия, но и по света.