Новата политика: Роботи вместо политици

Любопитно
18:37 - 17 Юни 2021
2811
Новата политика: Роботи вместо политици

"Новото ядрено оръжие и елемент за геополитическа надпревара е изкуственият интелект. Ще има опит са сближаване между Русия и САЩ в киберпространството, за да се противопоставят на технологичното предимство на Китай", това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова. 

Тя информира още, че в много документи на Китайската комунистическа партия има свидетелство за овладяване на света чрез софтуерни и хардуерни продукти. Целта е Китай да стане незаобиколим фактор. САЩ дава знак, че разбира за това със спирането на внос на чипове и други продукти от Китай, съобщава Нова тв.

Според ученият има и културни предпоставки за сътрудничество между Русия и САЩ, свързани с трансхуманизма и изработване на изкуствен интелект.

Относно навлизането на изкуствения интелект в политиката, д-р Тодорова заяви, че има спад на вярата в политиците в Европа, но е нужна политическа воля, за да има политици и депутати роботи. 

"В Америка са по-скептични, защото изкуственият интелект не може да изпитва емпатия, съчувствие. Много банки използват изкуствен интелект за оценяване на кредитополучатели", каза още  доц. д-р Мариана Тодорова.