Новаторско: Бундестагът одобри Закон за защита срещу инфекции

Той дава повече правомощия на федералното правителство да предприеме мерки за спиране на третата вълна на Covid-19

Новини
17:36 - 21 Април 2021
2077
Новаторско: Бундестагът одобри Закон за защита срещу инфекции

Германският парламент - Бундестаг, прие новия Закон за защита срещу инфекции, който обикновено се нарича федерално "извънредно прекъсване", в опит да ограничи коронавирусната пандемия.

Новият закон дава повече правомощия на федералното правителство да предприеме мерки за спиране на третата вълна на Covid-19 и да определя конкретните противоепидемични мерки в отделните германски региони.

Мерките включват също така спиране на преподаването в класните стаи и по-строго регулиране на бизнеса в районите с висок процент на заболеваемост, като чрез този закон ще може да се въвежда вечерен час от 22.00 до 05.00 часа на сутринта.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който преди това се застъпи за по-строги мерки, заяви, че новите разпоредби са "подходящи, пропорционални и съответстващи".

Германският канцлер Ангела Меркел също подкрепи новия закон, след като по-рано този месец вече беше договорено с отделните региони удължаването на противоепидемичните мерки за борба с коронавируса с още три седмици до 9-и май.