Новаторство - "Майкрософт" изпробва четиридневна работна седмица

През август офисът на фирмата в Япония въведе пробно системата за своите 2 300 служители

Новини
16:41 - 10 Ноември 2019
1722
Новаторство - "Майкрософт" изпробва четиридневна работна седмица

През август "Майкрософт" (Microsoft) Япония въведе пробно четиридневна работна седмица за своите 2 300 служители.

Може да се очаква, че прекарвайки по-малко дни на работното си място, служителите успяват да свършат по-малко работа. Но се оказва, че продуктивността се увеличава с почти 40% - знак, че тридневната почивка се отразява положително дори в рамките на японската корпоративна култура, известна със своя работохолизъм.

Наскоро "Майкрософт" Япония публикува доклад с резултатите от експеримента през август. Освен допълнителния почивен ден, в офисите се въвежда и ограничение на срещите до 30 минути, насърчавайки служителите да общуват повече онлайн, когато е възможно.

Заплатите се повишават с около 39,9% в сравнение със същия месец пред 2018 г., а проучване за удовлетвореността на служителите показва, че 92,1% от тях харесват преминаването към четиридневна работна седмица.

Неработният петък повлиява позитивно и на влиянието на компанията върху околната среда и от компанията съобщават за 23,1% намаление на използваната електроенергия и 58,7% намаление на броя принтирани служебно страници.

Изпълнителният директор на "Върджин" Ричард Брансън и съоснователя на Google Лари Пейдж са измежду работодателите предложили съкращаване на работната седмица, а "Майкрософт" Япония не е дори първата компания, която изпробва на практика идеята.

През 2018 г. юридическа фирма от Нова Зеландия прави промяната и не открива нежелани последствия от прилагането на тази мярка.