Нови 20 милиона за общините

Към момента патронажната грижа обхваща 43 хиляди потребители и ще я разширим

Топ
16:24 - 15 Март 2020
2415
Нови 20 милиона за общините

"Премеирът още на обяд анонсира мерки по отношения на медицинския персонал. По-малко ще товарят националния бюджет. По сектори имаме нови разработени в последните часове мерки, които ще гарантират социално дистанциране", заяви Томислав Дончев по време на брифинг свързан с извънредната ситуация в страната, заради коронавируса.

"Маски, облекла и друго обурудване - нуждите от тях нарастват неимоверно. Ръководител на тази част ще бъде Радосалв Николов. Ще се обезпечи по-най-бърз начин оборудването и разпределението им, не говорим само за медицински персонал, но и социални служби, полиция, гранична полиция и всички необходими", допълни вицепремиерът. 

"От днес обявявам Логистично организационния център на кризисния щаб. Утре в 8:00 ще разпределим първите задачи и ще опитаме да синтезираме дейността, как да постъпват заявките и как да бъдат разпределяни те", обяви Николов. 

"В рамките на следващите 3 дни ще бъдат на разположение на общините нови 20 милиона. Към момента патронажната грижа обхваща 43 хиляди потребители и ще я разширим. Допълнително и към момента, социалните работници разнасят храна и дезинфектанти на самотно живеещи", съобщи Деница Сачева и обяви нова законодателна промяна за преизчисляване на пенсиите. 

Тя помоли всички хора да не ходят в офисите на НОИ.  Томислав Дончев посочи, че се създава организация за закупуване на всички необходими материали и облекла.  "Чуват се много гласове от представители на бизнеса за смекчаване на влиянието на кризата. Още в утрешния ден ще има няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение", каза Горанов.

"С БНБ ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за бизнесите, които ще пострадат от мерките на правителството. Готови сме с ресурс от държавата. Утре ще предложим съответните мерки", допълни министърът на финансите.