Нови 50 заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

Актуални новини
08:04 - 29 Април 2020 (обновена)
6008
Нови 50 заразени с COVID-19 (ВИДЕО)

50 нови случаs на COVID-19 са установени у нас за последното денонощие, като 20 от тях са настанени в болници. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в сряда сутринта.

Общият брой на заразените с коронавирус у нас е 1437, като активните са 1134, добави той. Има 6 нови случая на заразени с коронавирус деца. Заразените медици вече са 155, има 5 нови случая.

Общо 61 души са починали, а за последните 24 часа жертвите са трима - жени на 60 и 58 години, както и мъж на 70 години. И тримата са имали хронични сърдечни проблеми. 

В болница в момента лежат 287 души, от които в интензивно отделение са 39. Броят на тестуваните продължава да се увеличава, като до момента са направени 45 208 теста, а за изминалия ден са проверени 859 проби.

В София са установени 13 случая, двама в Пирогов, двама във ВМА, 1 в Александровска, амбулаторните са 8. Пловдив - 11, има установен клъстър от две фамилии в с. Брестовица, за днешния ден са установени 9 и преди това 4, 13 случая - изолирани, карантинирани, изследвани. Заразяването им се свързва с пристигане на хора от Германия. Във Видин - 10 случая, настанети в МБАЛ. В Плевен - 8, 6 от завода "Мизия". Сливен - 3, Враца -2, Благоевград - 1, Хасково - 1, Ямбол - 1, съобщи още ген. Мутафчийски.

Изследваните проби за последното денонощие са 859. До вчера са били 44 349, сега са 45 208, което е 6 458 изследвани лица на милион население, ако сметнем, че населението на България е 7 милиона.

Проблемът със заразените във Видин 33-ма медици, което е почти 10% от персонала на видинската болница, може да доведе до проблем за обслужване на населението. Има две отделения, които са в сериозен проблем – неврологията и кардиологията, и пациентите там се насочват към Лом. Вчера Ананиев изпрати писма до околните болници за набиране на доброволци за обслужване на болницата във Видин.

От НОЩ обявиха, че в България няма установени заразени с COVID-19 свещеници. Д-р Ангел Кунчев уточни, че засега не е постъпвало искане от Светия Синод на БПЦ за тестване на свещениците. Една продавачка в магазин за мен е по-рискова от един свещеник, коментира д-р Кунчев.

Чисто от епидемиологична гледна точка няма нужда да се изследват свещениците в Православните църкви, защото там нямаше струпване по време на празниците, а по-правилно е да се обследват хора от всички възрасти и случайно подбрани, съобщи началникът на РЗИ д-р Ангел Кунчев. Ако все пак свещеници пожелаят, ще бъдат изследвани, допълни той. Към момента няма данни за човек заразен или поставен под карантина, който е заразен по време на служба.

В дома за възрастни хора в село Гара Орешец д-р Кунчев съобщи, че там има 8 положителни възрастни, от които 2-ма хоспитализирани, а от персонала, който е общо 16 души, 3-ма са заразени. Домът е под управата на община Димово, а МТСП днес ще изпрати хора на място, за да се види дали има нужда от допълнителен персонал.

Обсъждат се още мерки с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега за замрели, но това е нещо, което ще се обяви от правителството. За първи май все още обмислят мерките, но това, което в момента съществува като КПП-та, няма основания да се премахват.